Två unga män dömda för mord i Lojo – en friad

En av domarna som avgjorde fallet ansåg att alla tre män borde ha blivit dömda för mordet, men de övriga två var av annan åsikt. Bild: Ari Sundberg/SPT

Männen mördade en 25-årig man i hans lägenhet på ett synnerligen brutalt sätt.

Västra Nylands tingsrätt dömde på fredagen två unga män till livstids fängelse för ett mord i Lojo den 18 februari i år. Männen är 18 och 25 år gamla. En tredje man, 21 år gammal, friades.

Offret var en 25 år gammal man. Männen mördade honom i hans lägenhet genom att slå honom med hammare, yxa, skruvmejsel, brödkniv, machete och röjkniv över 70 gånger i bland annat huvudet och halsen. Dessutom sprutade de gas på offret. Tingsrätten ansåg att dådet var synnerligen brutalt, vilket är en av kvalifikationerna för mord.

Den tredje mannen befann sig i lägenheten vid tidpunkten för mordet, men rätten kunde inte visa att han var delaktig i dådet.

En av de dömda männen kände offret sedan tidigare. Han hade fått en nyckel till lägenheten av offret. När männen anlände till lägenheten var de klädda i gummihandskar. Enligt tingsrätten hade männen som avsikt att råna offret, men inte att mörda honom.

Tingsrätten dömde männen att betala 20 000 euro i skadestånd till offrets föräldrar och syster. Därtill dömdes männen till ytterligare skadestånd.

Ärendet behandlades i tingsrätten i början av juni. En av de tre domarna som avgjorde fallet lämnade in en reservation. Hen ansåg att även den tredje mannen borde ha dömts för mord.

Domen kan överklagas till hovrätten.