Två Schjerfbeck-målningar hittades i dödsbo

Gula rosor av Helene Schjerfbeck. Bild: Auktionskammaren Annmaris

Två tavlor av Helene Schjerfbeck har hittats i ett dödsbo i Tammerfors. Tavlorna kommer till försäljning i slutet av september och alla pengar går till välgörenhet.

Läsande flicka av Helene Schjerfbeck. Bild: Auktionskammaren Annmaris

Dagen innan Helene Schjerfbecks (1862-1946) födelsedag firas, ansåg auktionskammaren Annmaris att det passade väl att gå ut med nyheten om att två av konstnärens tavlor kommer till försäljning i höst.

Det handlar om oljemålningarna Läsande flicka, från 1910-talet, och Gula rosor, från 1942. Tavlorna kommer från ett dödsbo i Tammerfors.

– Vi har vetat om tavlorna i ett par år. Jag tyckte det passade väl att gå ut med nyheten nu i dag eftersom både Helene Schjerfbecks födelsedag och Finska bildkonstens dag firas i morgon, säger Jukka Takala från auktionskammaren Annmaris.

Takala säger att tavlorna är ett ytterst anmärkningsvärt fynd.

– Läsande flicka-målningen har få fått se i färg förut. Den har inte varit framme på utställningar under de senaste femtio åren och i böcker finns den så gott som alltid bara avbildad i svartvitt, säger Takala.

Välgörenhet för barn

Schjerfbeck-tavlorna är inte de enda tavlorna som hittats i dödsboet. Utöver dem finns där flera andra mästerverk, säger Takala.

– Där finns kända målningar av exempelvis Hugo Simberg och andra kända konstnärer och så gott som hela dödsboet ska gå till välgörenhet.

Några mera specifika namn vill han ännu inte uttala sig om, men han berättar att pengarna kommer gå till välgörenhet för barn.

– Jag vet inte om mottagaren ännu är medveten om detta och vill därför inte uttala mig mer detaljerat, säger Takala.

Intresserar även utomlands

Schjerfbeck-målningarna intresserar inte bara i Finland. Även internationellt är Schjerfbeck en högt uppskattad konstnär.

– Det internationella intresset för Schjerfbeck syns exempelvis genom att Royal Academy of Arts-museet i London om ett par veckor öppnar en stor Schjerfbeck-utställning, säger Takala.

Han konstaterar att tavlorna sannolikt kommer intressera många köpare utomlands då de den 29 september kommer till försäljning.

– Jag hoppas att de får stanna i landet, men jag tror att båda tavlorna nog intresserar starkt även utomlands.

Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Mer läsning