Två rånade pizzerian – två kände till planerna

Två pojkar misstänks för rån och två för underlåtenhet att anmäla grovt brott med anledning av rånet av en pizzeria i Karis i januari. För tre av pojkarna går fallet till åtalsprövning.

Den 28 januari klockan 20.37 fick larmcentralen ett meddelande om att en pizzeria i Karis har rånats. Enligt de inledande uppgifterna utfördes brottet av fyra unga pojkar som använde fysiskt våld mot pizzeriaarbetaren. Enligt de uppgifter polisinrättningen i Västra Nyland fick i det inledande skedet av förundersökningen höll två pojkar ner arbetaren, en vaktade dörren och en tömde kassan. Summan man kom över var inte stor.

Det finns övervakningskameror längs pojkarnas flyktrutt. På övervakningsbanden ses fyra pojkar. Med hjälp av övervakningsbanden kom polisen de misstänkta på spåren. Tre av pojkarna greps den 29 januari. Den sista pojken, som var 13 år gammal vid händelsetiden, kom på förhör den 30 januari med sin vårdnadshavare.

Pojkarna har under förundersökningen berättat att det var de 2001 och 2004 födda pojkarna som utförde rånet. Dessa har erkänt sin delaktighet. För dessa pojkars del kvarstår brottsrubriceringen rån. Den yngre är ännu inte straffmyndig, på grund av sin ålder.

Dessutom har det under förundersökningen framkommit att de två andra pojkarna, båda födda 2002, varit medvetna om rånet i förväg. Eftersom pojkarna inte meddelade myndigheterna eller pizzeriaarbetaren att ett grovt brott är i färde, misstänks de för underlåtenhet att anmäla grovt brott.

För rån är det strängaste stadgade straffet sex år fängelse. För underlåtenhet att anmäla grovt brott är det strängaste stadgade straffet sex månader fängelse.

Målsägande har i det inledande skedet meddelat polisen att det var fyra personer som utförde brottet. Under förundersökningen har det dock klarnat att detta endast var målsägandes tolkning av den hotfulla situationen. Polisen har inte heller fått fram konkreta bevis på att fler än två rånare skulle ha varit inne i restaurangen.

Ärendet skickas nu till åtalsprövning. Prövningen gäller alla förutom den 2004 födda pojken. Åklagarämbetet i Västra Nyland fattar inom sin tid ett beslut ifall åtal ska väckas i ärendet.