Två nya segrar för Terttu Augustson

Nya segrar. Terttu Augustson lyckades bra i masterstävlingarna Bild: Thomas Sundström

Terttu Augustson höll sig inte helt oväntat mycket väl framme vid masterstävlingarna i skidskytte i förra veckan. Tävlingarna avgjordes i Kontiolax och saldot blev två individuella segrar, samt ett silver i stafett.

Masters i skidskytte, som i praktiken motsvarar VM i veteranklasserna, avgjordes nu för nittonde gången. Med ett undantag har tävlingarna arrangerats i Finland och det har också gjort att de finländska idrottarna hållit sig mycket väl framme.

Det gäller också för Terttu Augustson som var med för sjuttonde gången. Nu blev det alltså två guld till och individuellt har hon vunnit 33 av de 34 tävlingarna hon deltagit i. I och för sig har deltagandet i klassen oftast varit mycket blygsamt,

– Det som var roligt den här gången var att fler deltagare än tidigare var med. I min klass, damer 60 år, var det fyra som var med då både en kanadensare (Judy Hartling) och en lett (Silvija Spruge) deltog, säger Augustson.

– Också totalt var det flera deltagare med än tidigare, 140 stycken från åtta länder. Till nästa år när är det 20-årsjubileum hoppas man komma upp i 200 deltagare, säger Augustson.

Klara marginaler

Terttu Augustson tog nu också två klara segrar. I sprint, där banan mätte 5 kilometer var segermarginalen över fyra minuter och på normaldistansen, 6 kilometer, nio minuter. Hemmaåkaren Rauni Leppänen var båda gångerna tvåa.

– Förhållandena var dessutom lysande. Det var några grader kallt och det fanns hur mycket snö som helt.

Det var heller inte långt ifrån att det skulle ha blivit ett tredje gud. Augustson åkte ankarsträckan i det finländska laget i klassen damer 45 år, men fick se sig slagen av ryska Irina Samit med en sekund

– Hon var otroligt stark i spåret, men det var ingen som varnade mig på målrakan då hon kom i kapp. Hade jag vetat om det hade jag kanske hunnit undan, säger Augustson.

Mer läsning