Två lopp på två dagar

Dags igen. Östersjö maraton (bilden) och Ingålunken löps under helgen. Bild: VN-arkiv

Löpning Helgen är vikt för långlopp. På lördag löps Östersjö maraton i Hangö och på söndag står den klassiska Ingålunken i tur.

En stor mängd löpare väntas till lördagens Östersjö maraton. För arrangemangen står Hangö brandmannaförening och HIK Friidrott.

De senaste åren har loppet lockat över 600 deltagare. De siffrorna ligger man ännu litet efter i år, men å andra sidan brukar många vänta till in i det sista.

– Just nu är det kring 500 deltagare, men vi får se var vi landar. Oberoende är vi nog ganska nöjda och loppet i sig börjar vara väl etablerat. Också gensvaret bland deltagarna har varit bra, säger Johan Stenman som ansvarar för de praktiska frågarna.

– Vi har nog heller inget direkt mål vad antalet deltagare beträffar. Ja, det skulle vara att mera än 20 000 löpare tar vi inte emot. Där går gränsen, skrattar Stenman.

Aitolehti beskyddare

Centralskolan fungerar som start- och målplats. Helmaratonloppet startar klockan 12 och halv- och kvartsmaratonloppen klockan 13.

Startskottet skjuts av Sune Westerlund, medan Martina Aitolehti är loppets beskyddare. Linda Sandblom är prisutdelare.

– Arrangemangen i sig följer tidigare modell, men det som vi kanske borde jobba ännu mera med är marknadsföringen, säger Stenman.

Sträckorna är officiellt utmätta. Banrekordet i Östersjö maraton är från 2012 och i Hannu Manninens namn. Manninen – mera känd från skidsport – kom då i mål på 2.48.59.

– Det som jag hoppas på är att folk ställer upp längs rutten och hejar på deltagarna. Det är alltid positivt att få stöd när man kämpar på där ute på gatorna, säger Johan Stenman.

Klassiker i Ingå

På söndagen står sedan Ingålunken och den arrangeras redan för 33:e gången. Det är nu tredje gången man arrangerar loppet med Aktia arena som tävlingscentral.

– Det här har fungerat bra så vi fortsätter nog, säger Erkki Lackström från arrangören InVo.

Tävlingsrutterna mäter nu 5, 10 och 15 kilometer. De är desamma som under tidigare år och också i övrigt fortsätter man enligt beprövad modell.

– Vi har nog inte ändrat på något i arrangemangen. I fjol hade vi ett 50-tal löpare och vi kan väl hoppas på något liknande i år. Gärna får det förstås komma mera än så, säger Lackström.

Snabbast i huvudklasserna i fjol var Saara Nikander från Lojo och Jaakko Kero från Ekenäs.

Startskottet i årets Ingålunk skjuts klockan 12.