Två lagguld för RS

Guldlag. Det blev nya framgångar för RS-trion Niklas Hyvärinen, Henrik Holmberg och Krister Holmberg. Bild: VN-arkiv/Simon Karlsson

Finländska mästerskapen på 10 meter rörligt mål ordnades under helgen i Åbo. Raseborgs Skyttars trio i herrklassen knep två lagguld, Jouko Mutka stod för de individuella medaljerna i klassen A70.

Man började med att skjuta normallopp på lördagen. Där var Krister Holmberg direkt och visade fina takter i grundserien och var ohotad med 579 poäng. Vesa Savaihde kom närmast med 574 poäng.

I medaljmatcherna tog sedan det roliga slut för Holmberg. Först förlorade Holmberg 5–7 i semifinalen mot Heikki Lähdekorpi efter att redan ha lett med 5–0. I bronsmatchen var sedan ännu Vesa Saviahde bättre, segern gick till Tomi-Pekka Heikkilä.

Niklas Hyvärinen och Henrik Holmberg var sjätte respektive nionde med 565 och 553 poäng. Med dessa resultat segrade alltså RS i lagtävlingen med en 14 poängs marginal till Kymppi-64.

I klassen A70 segrade Jouko Mutka på 340 poäng, avståndet till tvåan Veikko Hakala var 11 poäng. Laget bestående av Mutka, Anders Holmberg och Bertel Holmström kom in på en sjunde plats i lagtävlingen i klassen A50.

Jämnt på blandloppet

Om RS-laget var relativt överlägset på normalloppet så var det inte överlägset på blandloppet. Nu segrade man med endast fyra poäng mot Kymppi-64.

Individuellt var Krister Holmberg fjärde igen när han sköt 378 poäng. Niklas Hyvärinen var sjätte igen denna gång med 373 poäng och Henrik Holmberg var 12:e med 348 poäng. Till finländsk mästare korades Heikki Lähdekorpi som sköt 385 poäng.

I klassen A70 var Jouko Mutka nu andra. Mutka sköt 304 poäng och var fyra poäng efter segraren Veikko Hakala.

Anders Holmberg var nära medalj när han kom in på en fjärde plats på 294 poäng, sex poäng från bronsplatsen. Veterantrion var nu åttonde i lagtävlingen i klassen A50.