Två generationer Forss fortsätter i BK-46

Tillbaka. Niclas Forss fortsätter i BK-46 och är än så länge lagets enda bekräftade spelare. Bild: Jesper Sundström

Precis som i fjol kommer fotbollsfamiljen Forss ha uppgifter i BK-46. Tero Forss tränar herrlaget i division 2, medan sonen Niclas håller till på mittfältet.

Det är ett drygt år sedan BK-46 kallade till pressinfo i Karis. Då presenterade klubben Tero Forss som ny tränare.

– Det fungerade från start i Karis och jag fick ett bra intryck av föreningen, säger han.

Det var nu också känslan från lagets sida och för en dryg vecka sedan bekräftade BK att Tero Forss får fortsatt förtroende. Men han säger själv att BK inte var hans enda alternativ och det kom anbud från andra lag.

– BK var ändå det mest intressanta alternativet. Samtidigt ville jag ge mig själv ännu ett år i Karis och se var det slutar.

På samma gång som tränarfrågan nådde en lösning, blev också det första spelarkontraktet klart. Niclas Forss har valt att fortsätta i Karis.

– Jag trivdes i BK och jag vet hur det fungerar här. Dessutom är fansen härliga, säger han själv.

"Satsa helhjärtat"

Redan i fjol visade Niclas Forss fina takter och visst kan han bli en viktig kugge igen. Men precis som pappan, hade också han andra alternativ.

– Det dök upp några andra möjligheter, men BK var nog det bästa alternativet. Dock spelade nog tränarvalet en liten roll, säger han.

Kontraktet med BK gäller för en säsong och han säger att fokus ligger på den och inte längre framåt än så. Men visst finns det drömmar om spel på högre nivå.

– Som spelare vill man alltid uppåt och kommer det ett anbud i något skede får jag fundera på det. I så fall tror jag heller inte att BK skulle sätta käppar i hjulen, men nu är det Karis som gäller. Jag kommer att satsa helhjärtat på det, säger han.

Samtidigt kommer han nu från en verklig fotbollsfamilj. Brodern Marcus Forss håller till i engelska West Bromwich, medan hans farfar är Rainer Forss. Den senare vann FM-guld med Pyrkivä 1954 men var också tränare när TPS blev mästare 1968.

Bra säsong

Inte heller Tero Forss saknar meriter när det handlar om fotboll. Om han var okänd som tränare när han dök upp i Karis för första gången, var han inte det som spelare.

48-åringen gjorde sig ett namn i Åbofotbollen under karriären och har ännu i dag målrekordet för FC Inter. Med sina 74 fullträffar var han med om lagets resa från division 2 till ligan.

Men nu är det alltså tränarbänken som gäller och i fjol kom BK-46 in på en tredje plats under hans ledning.

– Det blev bättre hela tiden och det är ju också naturligt då vi lärde känna varandra. Dessutom hade vi en intressant trupp med några duktiga förstärkningar, säger han.

I det här skedet har BK endast ett spelarnamn klart, så det är ännu svårt att sia någonting om säsongen. Men Forss hoppas att stora delar av sommarens startelva stannar i Karis.

– Det är bara så att finländska lag inte har möjligheter och resurser att på det sättet plocka ihop ett helt lag. Någon förstärkning kommer alltid och så lär det även göra i BK, men sedan kommer vi också att lyfta upp egna juniorer.

Någonting klubben gjorde redan i fjol och det lyckades bra. Den främst lysande stjärnan av de egna produkterna var Tobias Fagerström och han blev även handplockad till den tyska klubben Hamburger SV mitt i sommaren.

– Men det går ändå inte i det här skedet att på det sättet tala om den kommande säsongen. Det handlar inte nödvändigtvis alltid om tränaren, utan om truppen. Och i det här skedet kan jag med handen på hjärtat säga att jag inte vet hur laget kommer att se ut, säger Tero Forss.

Arbetet börjar

Inte heller Niclas Forss vet ännu vilka hans lagkamrater blir, men det är ju trots allt december. Oberoende anser han ändå att laget också i år skall kunna slåss i toppen av tabellen.

– Man vill ju aldrig bli sämre så klart. Årets serie är ändå jämnare än senast och det verkar inte finnas någon slagspåse. Åtminstone enligt mig kommer det att bli tufft mot varje lag.

Han skulle gärna se ett liknande BK som i senast.

– Vi hade ett bra lag och några lyckade värvningar. Lyckas det igen ser jag inte varför BK inte kunde klara sig minst lika bra.

Mer läsning