Två dömda för penningtvätt

Fuskpoliser lurade pengar av ett par i Österbotten. Penningtvätten skedde i Kyrkslätt.

Västra Nylands tingsrätt har redan två gånger behandlat fallet med penningtvätt. Fyra män står åtalade, en av de svarande har man inte fått att infinna sig i rätten.

Det ursprungliga brottet hände förra året i Österbotten. En person som uppgav att han var polis lyckades övertala ett par att betala nästan 18 000 euro på ett bankkonto.

Ett stickspår i utredningen nådde Kyrkslätt. Tingsrätten har dömt två män som delaktiga i penningtvätt, en dömdes inte. Den fjärde mannens åtal lästes på måndagen och rättens beslut kommer senare.

Från konto till konto

Enligt rätten har en av männen bevisligen fått 8 000 euro på sitt konto i mars i fjol. Pengarna är insatta av det par som blivit lurade av de falska poliserna. Mannen berättade att han hade träffat en kompis på krogen och bett om kompisens kontonummer för penningtransaktionen. Mannen påstod att han inte kunde ta hela summan på sitt eget konto på grund av gränsen för kontantuttag.

Pengarna överfördes till kompisens konto och därifrån vidare till två andra mäns konton och flyttades sedan tillbaka. Bedragarna lyfte också pengar från bankautomater.

I polisförhören uppgav männen att de inte kände till pengarnas ursprung och att det fanns hänvisningar till ett bilköp som var på gång.

Odlade cannabis

Hittills har tingsrätten dömt två män till villkorliga fängelsestraff. Dessutom skall de ersätta paret i Österbotten som föll offer för brotten ungefär 17 900 euro.

Den ena av männen dömdes till tre månades villkorligt fängelsestraff för penningtvätt. Den andra mannen dömdes för grov penningtvätt. Han fick villkorligt fängelse i 70 dagar. Han dömdes också för narkotikabrott. Den dömda hade odlat eller försökt odla cannabis i sin lägenhet. Hans dom blev lindrigare på grund av att tingrätten redan tidigare dömt honom för andra brott.