Två chanser att höra Bellman

Bild: Privat

Fransk herdelyrik och Fredmans Epistlar ljuder på Wohls Gård och Fanjunkars

Anna Villberg, sopran och Pentti Hildén, lutor och sång, ger en konsert med franska herdesånger från 1600- och 1700-talen och sånger av Bellman.

Pastoral, eller herdeidyll, var ett synnerligen viktigt inslag i äldre fransk lyrik, musik och konst i allmänhet. Air de Cour kallades sångerna som ofta framfördes till ackompanjemang av luta eller barockgitarr. De kunde sjungas även ute i det gröna såsom talrika samtida målningar intygar. Carl Michael Bellman (1740-1795) gjorde sina oslagbara nordiska varianter av temat och i den här konserten får publiken höra några av hans mest älskade sånger tillsammans med exempel på melodier han lånade från de då så populära franska operorna.

Anna Villbergs sjunger i flera ledande sånggrupper som Lumen Valo och Giardino Novo. Hon är utexaminerad från Sibelius-Akademin och arbetar som lektor i klassisk sång i Vanda musikinstitut.

Wohls Gård, Ladugården, Volsvägen 597A, torsdagen den 6 juni klockan 18. Fanjunkars, Fanjunkarsvägen 1, Sjundeå, fredagen den 7 juni klockan 18.

Mer läsning