Två års fängelse för Lindexrånaren

Den 20-åriga man som rånade Lindex den 15 januari i år har av Västra Nylands tingsrätt dömts till två års fängelse för rån.

Det var den 15 februari vid halv sjutiden på kvällen som 20-åringen från trakten kom in i klädaffären på Kungsgatan i Ekenäs med en så kallad rånarluva på huvudet.

I butiken fanns då två expediter och två kunder.

Mannen höjde en kniv mot expediterna och beordrade dem att öppna kassaapparaten. Den ena expediten och gärningsmannen gick till kassan varifrån han tog 300 euro i sedlar och avlägsnade sig.

På flyktvägen gjorde sig mannen av med kniven och luvan som han använde under rånet. Sedan tog han tåget mot Hangö.

Åtalet var grovt rån eftersom en kniv användes. Åklagaren ansåg att rånet också som helhet sett var grovt, eftersom mannen hade kniven framme hela tiden och höll den nära expediten när han tog pengarna.

Inte som helhet grovt

Tingsrätten konstaterar dock att mannen i och för sig betedde sig hotfullt och att situationen var farlig och hotfull för personalen. Mannen hade ändå inte direkt pekat eller svingat kniven mot expediten. Han hade heller inte framhävt knivhotet med exempelvis aggressivt språkbruk. Summan på 300 euro var relativt liten. Mannens handlingssätt kan därför enligt tingsrätten inte som helhet betraktas som grovt.

Tingsrätten anser ändå att gärningen ska bestraffas strängt med tanke på att mannen hela tiden hade en kniv i sin hand riktad mot expediten som inte hade någon chans att fly. Därför är villkorligt fängelse inte aktuellt även om mannen var förstagångsförbrytare.

Mannen ska därtill betala en brottsofferkostnad på 80 euro, 300 euro (rånbytet) plus 50 euro i rättegångskostnader till Lindex och 400 euro som ersättning för lidande till den hotade expediten.

Gärningsmannen har varit häktad sedan den 23 april och är det fortfarande. Tingsrätten anser att mannen ska hållas häktad tills han förpassas till fängelset i Vanda.