Tusentals euro i byte efter inbrottsserie

Flera affärslokaler i centrala Ekenäs har utsatts för inbrott. Inbrotten skedde på fredagsmorgonen. Tjuvarna kom sammantaget över tusentals euro.

Polisen ber om tips och iakttagelser från allmänheten på grund av en serie inbrott som utfördes i Ekenäs på småtimmarna natten mellan torsdag och fredag.

– Vi har en iakttagelse vid halv fem-tiden på fredagsmorgonen vid lunchkafé Seniora, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm på Raseborgspolisen.

Seniora hör till dem som haft besök av tjuvarna – från lunchkaféets kassaskåp har pengar stulits. Detsamma gäller på två andra ställen; i turistbyrån vid Rådhustorget och i en inredningsaffär på Kungsgatan.

– I en syateljé och en frisersalong, också i centrum, har inbrotten däremot stannat vid försök till stöld, säger Sjöholm.

Också ett kafé vid torget har haft påhälsning, liksom en hobbyaffär på Kungsgatan. Hobbyaffären lyckades tjuvarna inte ta sig in i.

Totalt sett kom tjuvarna över flera tusen euro.

– Vi har ännu ingen misstänkt för inbrotten, men efterlyser information och iakttagelser om en blågrå estniskregistrerad skåpbil av märket Volkswagen Transporter.

Bilen kan ha med inbrotten att göra, säger Sjöholm. Polisen utförde tekniska undersökningar under fredagen. Svaren från dem väntas inom några veckor.

I april i fjol utfördes också en rad inbrott i centrum av Ekenäs. Tillvägagångssättet i de bägge inbrottsserierna liknar varandra. Ingen har gripits för inbrotten i fjol.

Tips och iakttagelser från allmänheten kan rapporteras per e-post på adressen vihjeet.espoo@poliisi.fi eller per telefon 0295 436 250.

Mer läsning