Turtschaninoff får svenskt pris

Prisbelönt. Längmanska stiftelsen har tilldelat sitt Finlandspris på 9 000 euro till Maria Turtschaninoff. Bild: Lina Enlund

Författaren Maria Turtschaninoff har fått Längmanska kulturfondens Finlandspris för sina insatser för den finlandssvenska litteraturen.

Maria Turtschaninoff belönas för att hon både "förnyat fantasylitteraturen i Svenskfinland och fått internationellt erkännande. Hennes författarskap präglas av feministiska och genusmedvetna perspektiv, hon leder skickligt läsaren in i främmande världar, kombinerar i tid och rum det välkända med det okända och utforskar så identitet, ondska och kärlek."

Maria Turtschaninoff är i höst aktuell med Breven från Maresi, den tredje delen i trilogin om Det röda klostret.

En annan författare som premieras är Kaj Korkea-aho, som belönas för "ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar. Kaj Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld."

Prisutdelningen äger rum på Svenska ambassaden i Helsingfors fredagen den 1 juni 2018. Den Längmanska kulturfonden grundades i enighet med trähandlare Erik Johan Längmans testamente från 1859. Enligt testamentet ska delar av hans förmögenhet avsättas för Sveriges och Finlands folk. Priset delas ut till finska författare som skriver på svenska. Prissumman är 9 000 euro.