Turist i Islantilla

Islantilla ligger i sydvästra Spanien, på Atlantkusten nära Portugals gräns. Från den lilla turistortens centrum breder sig en vidsträckt sandstrand ut så långt ögat når i båda väderstreck. Ljuset här är vitt och skarpt; så befinner vi oss också på den än solkusten mindre kända Costa de la Luz – Ljusets kust.

Främst är Islantilla känt som en golf resort. Här finns en fin 27 håls bana, tre stora golfhotell och en massa fritidsbostäder som främst bebos av engelsmän och holländare i pensionsåldern.

Under min semester här är min roll betraktarens. Jag kan inte språket och saknar helt sammanhang. Visserligen har jag spelat golf, men det är många år sedan jag gick ut på en bana. Så jag gör det en icke golfande turist gör – vandrar längs stränderna, simmar i den rätt kalla Atlanten, klättrar längs gångstigen som omgärdar golfbanan; dammsuger det lilla Centro Commercial utan att hitta något att köpa, iakttar folk. Under mina promenader grunnar jag på om det faktum att Islantilla ändå är en typisk turistort förorsakar konflikter och debatt på samma sätt som hemmavid. Händer det att lokalbefolkningen känner sig trängd, satsas för mycket eller för lite på turismen?

Mitt favoritställe är ett litet stycke lokalt fiskeläge på stranden. Här lägger män i färgglada båtar ut varje morgon. Farkosterna förvaras direkt på stranden och fiskarna bor i enkla skjulliknande längor en bit upp på land. Om förmiddagarna synar de sin utrustning medan hundarna jagar mås och trut som följer i näringens kölvatten. Fiskeläget är inklämt på en några hundra meter lång remsa på badstranden och som EU:s lydigaste elev i klassen undrar man hur det är möjligt att det existerar. Mina tankar går till Gunnarstrand, debatten om småbåtar på stadens stränder och Ekströms fisk som var för färsk när den såldes i Hagnäs saluhall. Här säljer kvinnor, barn och äldre levande fisk direkt ur ett platsämbar åt den som vill köpa. Alla verkar glada och nöjda.

Johanna Lindholm Reporter

Mer läsning