Tuff tävling väntar Wikström

Härifrån och vidare. Suvi-Tuuli Wikström, här på EM-tävlingsbanan utanför Pirita i Tallinn, blev uttagen till VM-tävlingar på Nya Zeeland. Bild: Alberto Sanchez

Suvi-Tuuli Wikström från Ekenäs Segelsällskap tog åter en gång platsen som Finlands representant till ISAF Youth Sailing World Championship i klassen Laser Radial. Att tävlingarna seglas på Nya Zeeland passar det finska laget bra.

Wikström vann uttagningen även för år 2015 och deltog då i tävlingarna som hölls vid Lankawi i Malesien och kom på 22 plats.

I år går tävlingarna av stapeln vid Waiake Bay i Auckland på Nya Zeeland den 14–20 december.

Dessa VM-tävlingar är som en olympiad för unga seglare då endast en representant per land och klass får möjlighet att delta.

Platserna är därför väldigt eftertraktade och konkurrensen hård.

Tävlingar i Tallinn och på Irland

EM-tävlingarna i Tallinn den 7–14 augusti fungerade som uttagningstävlingar.

Förhållandena under dessa dagar var väldigt skiftande, en dag kunde inte några starter alls ske på grund av storm och en annan dag i brist på vind.

Suvi-Tuuli Wikström var i alla fall bästa finska tjej och placerade sig nionde totalt.

I slutet av juli höll hon sig framme i VM-tävlingarna Laser Radial Youth på Irland där man seglade vid Dun Laoghaire.

Dimma, stiltje och kraftiga strömmar var stora utmaningar för de finska seglarna, men Wikström lyckades ändå till och med vinna en delsegling och var också där bästa finska tjej med placeringen 28.

Det finska laget kommer att åka till Nya Zeeland en vecka innan tävlingarna på grund av den långa resan och den stora tidsskillnaden.

De finska seglarna kommer att ha en viss fördel då deras tränare Sam McKenzie ursprungligen kommer från Nya Zeeland och således känner de lokala förhållandena väl.

Mer läsning