Tudelade känslor inför julfestsäsongen – restaurangbranschen kräver att restriktionerna hävs

Julfesternas tid är restaurangbranschens viktigaste säsong, enligt Turism- och restaurangförbundet Mara. Bild: KSF Media-arkiv

Restaurangrestriktionerna måste upphävas innan julfestsäsongen sätter i gång, enligt Turism- och restaurangförbundet Mara.

Julfestsäsongen är restaurangbranschens viktigaste period. Men i år förekommer både oro och förväntan inför säsongen, visar en undersökning som Turism- och restaurangförbundet Mara gjort.

Enligt Mara väntar sig cirka 40 procent av de som svarat på undersökningen att säsongen blir livligare jämfört med motsvarande period 2019. Julfestsäsongen 2019 var enligt Mara exceptionellt bra.

Däremot förväntar sig 60 procent att julfestsäsongen blir sämre än 2019.

Regioner som fortfarande befinner sig i spridningsfasen står sammanlagt för cirka 50 procent av restaurangbranschens totala omsättning och sysselsättning, enligt Mara.

Mara skriver att restaurangbranschen är den enda som fortfarande begränsas efter restriktionslättnader i början av oktober. En lyckad julfestsäsong hänger på att restriktionerna upphävs.

Timo Lappi, vd för förbundet, säger att restriktionerna måste upphävas när 80 procent av befolkningen är fullvaccinerade.

– Företagare och personal inom restaurangbranschen har lidit så länge av svaga inkomster att de inte längre klarar av att bära de förluster som restriktionerna medför, säger Lappi i ett pressmeddelande.