Tua Forsström kan få Runebergspriset

Nominerad. Tua Forsströms Anteckningar har nominerats för Runebergspriset. Bild: Cata Portin

Urvalsjuryn har vaskat fram åtta kandidater till Runebergspriset 2019. Två av dem är finlandssvenska: Tua Forsström och Fredrik Lång.

"Tua Forsströms Anteckningar uppnår det som W H Auden sa att var poesins uppgift: att förena levande och döda. Den luftiga, snöiga och ljusa samlingen växer sig ofantligt mycket större än sin fysiska storlek. Anteckningar öppnar sig på ett omfattande sätt och fungerar som helande samhällskonst: den innesluter, tar med."

Så låter en del av motiveringen till Tua Forsströms nominering. Valet av Fredik Långs brevroman Basim, min kära motiveras: "Stämningen rör sig mellan hopp och hopplöshet, förståelse och misstro, uppgivenhet och ilska, och något lyckligt slut finns inte i sikte. Genom att ge sin röst till dessa brev påminner Fredrik Lång på ett dämpat men kraftfullt sätt sina läsare om den fortgående mänskliga katastrofen i Mellanöstern".

Runebergspriset är ett tvåspråkigt pris som inte stirrar blint på genrer. Enligt valjurys ordförande, författaren Marjo Heiskanen, var det svårt men inte omöjligt att välja ut åtta av 245 verk.

– Vi lärde oss vad som fick var och en av oss att spinna av nöjdhet och vad som fick oss att dra efter andan. Ofta var det liknande saker och i takt med våra diskussioner formades den slutliga kandidatlistan som av en naturkraft, säger Heiskanen.

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2019. Prissumman, 10 000 euro, betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad.

Övriga nominerade är: Imago av Veera Antsalo, Taivaanpallo av Olli Jalonen, Sömnö av Heikki Kännö, Häviö av Antti Nylén, Tellervo av Henriikka Tavi och Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa av Eeva Turunen.

Mer läsning