Trumps nya övertramp

Bild: Paul J. Richards

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har sänkt debattnivån till nivåer man inte trodde var möjliga i en utvecklad demokrati.

Då han vägrade att säga om han accepterar valresultatet ifall han förlorar gick han över en farlig gräns.

Donald Trump har skapat en alternativ verklighet för sina anhängare. I den är USA svagt och hotat, och bara Trump kan ställa allt till rätta och göra USA stort igen.

De främsta skyldiga är president Barack Obama och Hillary Clinton, som Trump under torsdagens debatt bland annat beskyllde för katastrofen i Aleppo och IS:s framväxt.

Under de senaste kampanjveckorna har Trump börjat säga att valresultatet kan manipuleras och att hans anhängare kan bli bestulna på valet. För en vecka sedan talade han om en stor konspiration som bara han kan stoppa.

Trumps anhängare har talat om "revolution" ifall han inte vinner. Själv har han sagt att vapenägare kanske "kan göra något" ifall Hillary Clinton blir president och utser domare som i likhet med henne själv stöder striktare vapenlagar.

Och nu går han så långt att han tar avstånd från den grundläggande demokratiska principen att förloraren respekterar ett valresultat.

l den verklighet Trump har målat upp kan han inte förlora, om han ändå gör det beror det på fult spel.

Vilka signaler sänder han till de mest lättprovocerade bland dem som på valmötena skränar om att sätta Hillary i fängelse? Knappast lyssnade de till Hillary Clintons replik om att Donald Trump alltid säger att duster som han inte vinner är riggade, det har gällt allt från republikanernas primärval till utdelningen av tv-priset Emmy.

Trumps nonchalanta sätt när han sade att han "håller er i spänning" i fråga om han godkänner valresultatet eller inte visar att han saknar respekt för demokratin.

De som tittade på hans show kunde hållas i spänning kring vem som skulle kastas ut från programmet nästa gång.

Men presidentvalet utspelar sig på riktigt och inte i en tv-studio, och det är inte Trump som skriver manuskriptet. Hans demokratiförakt kan släppa lös krafter som är svåra att kontrollera.

John-Erik Jansén Ledarskribent