Tröskeln för golf skall vara låg

Alla med. Henrik Lindberg (t.v.), Alan Parry och Johan Törnqvist intygar att alla är välkomna att spela golf på EkeGolf. Bild: Jesper Sundström

Genom olika nybörjarkurser hoppas EkeGolf aktivera nya spelare. Samtidigt vill man få fram att golf är en sport för alla.

Golfsäsongen har varit i gång i några veckor. På EkeGolf körde man i gång i mitten av april och redan nu har nya medlemmar hittat till klubben.

– Vi har 40 nya spelare och totalt ligger siffran kring 500, säger golfklubbens ordförande Henrik Lindberg.

Han berättar vidare att intresset för att golfa i Ekenäs är stort. I fjol var banan värd för 11000 rundor.

– En av de viktigaste sakerna vi vill få fram, är att golf inte längre är någon elitsport.

Johan Törnqvist är ordförande för aktiebolaget bakom golfbanan. Han berättar att många tror golf är dyrt, även om så inte är fallet.

– Har man aktier, spelar egna barn under 25 år gratis. Dessutom har bolaget 150 spelrätter som vi hyr ut förmånligt till juniorer samt funktionsnedsatta.

På EkeGolf har man ändå, som på andra orter, tagit i beaktande att det inte är attraktivt att äga aktier.

– Det här är någonting vi arbetat på och målet är att så många som möjligt skall kunna spela. Därför har vi erbjudanden som möjliggör spel utan aktier, säger Törnqvist.

Alla är välkomna

Alan Parry, fungerar som tränare på EkeGolf. Föreningen har 91 juniorer och för en tid sedan började träningarna.

– Vi tränar två gånger i veckan, men den här tiden på året är intresset inte det största. Det växer i takt med att skolorna slutar, säger han.

Vidare berättar han att även om man kunde tro att majoriteten av juniorerna skulle vara pojkar, är det inte alltid så.

– På vår senaste träning skulle jag säga att ungefär 80 procent var flickor.

Det finns också ett par tävlingsjuniorer som åker runt i Finland.

– De tävlar på Elitejunior-touren. Vi ordnar ingen deltävling här, men visst skulle det vara kul, säger han.

Henrik Lindberg berättar att man hela tiden vill ha nya medlemmar. Ett steg i den riktningen är att ordna nybörjarkurser. Förhoppningsvis fastnar alltid någon.

– Oftast börjar man genom att gå en dylik kurs, eller sedan genom att spela vår par 3-bana. För att gå den behöver man inte ha ett greencard, så det är bara att komma och prova.

Alan Parry berömmer klubbens par 3-bana.

– På många andra ställen har man mer eller mindre byggt den vid sidan om och bryr sig inte riktigt om den. Här är det en verklig bana, med hinder och allt vad det innebär.

På samma gång, välkomnar han också deltagare till nybörjarkurserna som börjar på lördag.

– Redan nu har några meddelat sitt intresse, men det krävs heller inte någon förhandsanmälning. Det är bara att dyka upp.

"Det behöver inte ta fem timmar"

Golf är en sport som är föremål för många förutfattade meningar. Den vanligaste är säkert att det är en snobbsport, den andra är att man alltid måste tillbringa en massa tid på banan. Vid EkeGolf försäkrar man att det bara är trams.

– Man behöver inte alltid spela fem timmar och gå en 18-hålsbana. Har man inte tid kan endast nio hål vara ett alternativ, eller någonting ännu kortare, säger Johan Törnqvist.

Henrik Lindberg säger att tiderna då det kristet var tvunget att följa olika klädkoder är förbi.

– Det finns nog ingen som någonsin skulle ha fått en tillsägelse kring klädseln på vår bana. Hela elitsport-stämpeln börjar vara daterad, vem som helst är välkommen att spela golf.

Alan Parry är inne på samma linje. Dock har han erfarenheter av att eventuella förväntningar på klädseln kan vara bra.

– Det är inte bara en mamma som berättat att deras barn plötsligt blivit måna om hur de klär sig. Innan de börjat golfa gick de klädda i vad som helst, men så fort det var dags för en runda skulle kläderna vara snygga, skrattar han.

Höga kostnader

Ett problem som golfen står inför, är de höga arrendekostnaderna Raseborgs stad kräver för området.

– Här skulle vi gärna se en mindre summa. Om man jämför med övriga idrotter betalar de mindre, vi vill inte försämra för någon annan men skulle gärna se en större rättvisa, säger Johan Törnqvist.

Överlag mår ändå golfen bra i Ekenäs. Föreningen förfogar över en fin bana och faciliteter, det är inte minst de fullsmockade terrasserna efter avslutad runda ett bevis på.

– Det 19:e hålet, som restaurangen kallas är en av de viktigaste sakerna. Där samlas nästan alla efteråt och stämningen är god, säger Alan Parry.