Trogna lyssnare tog emot våren

Traditionsenligt. Manskören Raseborg tvättade Eurydike-statyn utanför Karis gamla stadshus innan hon försågs med halsduk och mössa i sedvanlig ordning på första maj. Bild: Johan Lindholm

Första maj firades i sedvanlig ordning på olika håll i Västnyland. Trots regnigt väder var det många som slöt upp till någon av de många platser där körer traditionsenligt sjunger in våren.

I Hangö tog Hangö manskör emot våren framför en något decimerad men trogen lyssnarskara i Casinoparken. Ekenäs manskör sjöng för vad ordförande Stig Nyholm karaktäriserar som en "förvånansvärt stor lyssnarskara".

– Jag tror att det är en jätteviktig tradition för många, det märker man. Det är nu som sommaren börjar, säger han.

Manskören Raseborg startade sin förstamajturné vid Karis gamla stadshus, där statyn Eurydike försågs med halsduk och mössa innan vårsångerna brakade lös. Därefter stod konserter i Svartå, Pojo och Fiskars i turen. I Pojo hade kören sällskap av jubilerande Pojo blåsorkester.

I Ingå firades första maj med Lions traditionella första maj-jippo. Även här förgylls dagen av sång, men av en blandad kör. Förstamajkören i Ingå är en projektkör som samlas ihop bara för detta ändamål, att sjunga vårsånger på finska och svenska i Ingå. Dirigent Matti Nieminen har lett den blandade kören i sju år, men traditionen har betydligt längre anor än så. Kören brukar sjunga i hamnen eller på torget i år uppträdde kören i biblioteket på grund av det dåliga vädret.

Kyrkslätts manskör sjöng också i normal ordning på tunet vid museet. I samma trakt samlade första maj-jippot vid Winellska skolan rejält med folk trots vädret. Jippot ordnas av föreningen Hem och skola i Kyrkslätt.