Trion tillbaka på gården

Jonas Sahlberg, Kenneth Löfberg och Mats Grönblom ser fram emot att jobba ihop på Åminne gård och Nordcenter igen. Bild: Kristoffer Nöjd

Vårens velande har orsakat en trög start på golfsäsongen på Nordcenter. Men på restaurangen är de nygamla krögarna taggade inför sommaren.

Det är tolv år sedan Mats Grönblom, Kenneth Löfberg och Jonas Sahlberg senast jobbade ihop på Åminne gård. Inför den här säsongen är gänget samlat igen.

– Det känns kul. Det kommer att bli en intressant soppa, säger köksmästaren Löfberg och skrattar.

Löfberg har varit tillbaka i gårdens kök ett antal säsonger redan, medan Grönblom drivit Storfinnhova gård i Kimito där han fortsättningsvis kommer att verka. Sahlberg har jobbat för vinimportören Mostue & Cask.

Grönblom har blivit tillfrågad att komma tillbaka till Åminne gård tidigare. Nu ansåg han att tiden var mogen.

– Jag har alltid tyckt att det här är en fantastisk miljö. Stället har legat mig nära hjärtat. Jag tänkte att jag behöver någon likasinnad vid min sida. Därför plockade jag med Jonas. Jonas och jag tänker väldigt lika om restauranger, mat och vin. Kenneth och jag har jobbat ihop till och från i alla tider, känns det som. Och han fanns ju redan här.

Grönblom är säljansvarig för hela stället medan Löfberg och Sahlberg ansvarar för restaurangen.

Sahlberg jobbade sex somrar på Åminne gård under vad han kallar sina "mest kritiska år".

– Yrkesmässigt känns det som att komma hem. Vi har fört långa diskussioner om vad vi skulle göra med stället om vi fick chansen att komma tillbaka. Så nu är det upp till bevis.

Öl i fokus

Redan denna vecka händer det på Nordcenter då Finnish tour spelas där med bland andra golfesset Roope Kakko i ledet.

För restaurangen är följande evenemang den klassiska lunchen på mors dag. Lördagen den 10 juni ordnas en ölmiddag där hela menyn är uppbyggd runt öl, med öl och till öl.

Om man inte vill ta hela ölmenyn finns det olika bistrorätter att välja mellan, till exempel pulled pork-burgare eller maltbrödsräkmacka.

Ölmiddagen är något av en uppvärmning inför höstens storsatsning: Oktoberfest den 7 oktober.

– Det finns ett stort intresse för whiskey, vin, öl och nu också gin i den här trakten – inte minst när det gäller lokala hantverksdrycker. Och vi ligger mitt i dryckesbältet, omringade av bryggerier och destilleriet. Det kommer att synas hos oss, säger Sahlberg som själv är involverad i bryggeribranschen.

Klokare nu

Killarna anser sig vara klokare nu. De vill återinföra den härliga klubbstämningen de minns från sin förra sejour i Pojo.

– Här är väldigt roligt att jobba när det är som roligast, säger Sahlberg.

De talar om ett lite mer innovativt men samtidigt förenklat restaurangkoncept.

– Vi har atmosfären, lokalerna, maten och servicen. Det är bara att få gänget hit nu.

Det ska man göra med en human prisbild och menyer som man förstår sig på. Till Löfbergs specialiteter hör till exempel kallrökt, limegravad och rökt lax, långmörat kött och lammbiff på surkålsbädd. Detta görs av lokala råvaror i mån av möjlighet.

– Många tror att man måste beställa bord här. Men vem som helst kan komma hit på en enkel maträtt och ett glas vin eller bara på en kopp kaffe. Det är ingen klubb.

För att understryka att restaurangen är öppen för alla kommer man att lyfta fram namnet Åminne gård mer än tidigare.

Grönblom ser en potential i bland annat "nya och nygamla gäster".

– Många vill ha paketlösningar och vi kan ordna det mesta. Här finns möjligheter till tennis, gym, övernattning. Därtill kommer alla andra möjligheter Raseborg har att erbjuda. Vi har den lokalkännedom som krävs.

Men bara restaurangens terrass med utsikt över Pojoviken torde vara värt ett besök. Och till sommaren kommer en ny brygga att installeras så att det blir lättare för båtgäster att besöka stället.

– Vi har många idéer och det finns en massa intressanta visioner för området. Vibrationerna är bra. Därför vill vi ge det här lite tid, säger Grönblom.

Mer läsning