Danskt företag grundat 1979.

Säljer ”allt till hemmet”, bland annat möbler, madrasser, täcken, kuddar och inredning.

Koncernen omfattar i dag över 2 700 butiker i 52 länder.

I Västnyland finns JYSK i Lojo och Karis.

Lojobutiken har renoverats, vilket firas med en öppningsfest torsdagen den 30 maj med start klockan 9.

Butiken i Lojo har i maj förnyats från golv till tak i enlighet med JYSKs nya koncept. – Det går ekonomiskt bra för JYSK vilket gör det möjligt att förutom att öppna nya butiker också uppdatera de butiker som finns, säger Riikka Nuutinmäki som är marknadsföringschef vid JYSK i Finland.

Topperbjudanden

Den slutförda renoveringen kommer att firas med en stor öppningsfest i butiken den 30 maj och med erbjudanden som är i kraft fram till den 5 juni. – Vi är förberedda på stor rusning. Inför skolavslutningen brukar det vara många som passar på att göra de sista inköpen till sommarens festligheter och vi kommer att ha topperbjudanden som inte upprepas senare. Bland annat på trädgårdssidan, som hör till den av våra avdelningar som brukar intressera mest den här tiden på året, kommer det att finnas produkter till verkligt bra priser, säger Riikka Nuutinmäki. Också på sovrumssidan som hör till Jysks specialiteter kommer många produkter att säljas till nedsatt pris. Extra personal har kallats in inför öppningen och varulagren fyllts på. – Servicen prutar vi inte på. Också under öppningsveckoslutet får man bra betjäning hos oss, om man till exempel vill köpa en madrass. För den som saknar bil erbjuds möjlighet till hemtransport. Under öppningsdagens bjuds det även på kaffe.

Trädgårdstrender

I den förnyade butiken möts man först av trädgårdsavdelningen. Också i hemmen har den egna trädgården och uteplatsen fått en allt mer framträdande roll och blivit ställen där det tillbringas allt mer tid. – Det här märks bland annat i att efterfrågan på loungegrupper stadigt ökat i popularitet. Och som ny produkt i JYSKs sortiment hittar man bord som går att justera på höjden, säger Riikka Nuutinmäki. Utemöblerna har blivit större, inkluderande bland annat modulsofforna som går att plocka ihop enligt tycke och behov. Med större möbler har också paviljongerna vuxit i omfång. – Det som också märks är att finländare gärna äter utomhus när de har möjlighet. Man köper därför långa och vädertåliga bord, samt stolar som går att stapla på varandra och ger extra sittplatser om man skulle få gäster. Som ny produkt i JYSKs sortiment hittar man bord som går att justera på höjden, och genom det också fungerar som matbord.

Pricken över i:et

Gränsen mellan inne och ute har börjat suddas ut. Man vill att också uteplatsen följer hemmets stil. – Våra kunder vill ha möbler som är av god kvalitet, vädertåliga, lätta att underhålla och funktionella. När man väl valt möblerna sätter manden sista touchen och den egna prägeln med produkter såsom prydnadskuddar, mattor och filtar, lyktor och lanternor, krukor och växter. Detaljerna är viktiga, säger Riikka Nuutinmäki. Färgmässigt ses vid sidan av svart och gråttockså mycket ljusa och neutrala toner som passar ihop med den skandinaviska stilen. Trenden med mjuka naturmaterial såsom rotting och bambu i kombination med ljusa pastellfärger har redan setts inomhus och går igen i trädgården.

Råd från personalen

Förvaring och skötsel av utemöbler är något det lönar sig att tänka på redan vid köptillfället och be råd om av JYSKs personal. – Material såsom durawood, artwood och polyrottingär vädertåliga och UV-skyddade och kan till och med stå utomhus över vintern. Det finns också ett stort utbud av olika möbelskydd och -överdrag, säger Barbro Grundström som är butikschef i Karis och för tillfället också i Lojo. – De stapelbara stolarna är populära också med tanke på förvaring – de tar upp lite plats, tipsar Riikka Nuutinmäki. I Västnyland finns JYSK förutom Lojo även i Karis. Den danska kedjan har i dag 83 butiker i Finland och över 2 700 butiker världen över. – Fastän vår näthandel ökar vill vi vara nära kunderna genom att ha ett brett butiksnät med butiker som är lätta att shoppa i, säger Riikka Nuutinmäki.