Tre västnyländska restauranger med på topplista

Slottskrogen i Svartå använder sig av lokala råvaror. Bild: Lina Enlund

I Raseborg, Kyrkslätt och Lojo bjuds det på gourmetmat.

Finlands bästa restaurang korades på måndagen. Kökschef Toni Kristians skapelse Grön, i Helsingfors, knep segern i år. Av landets tio bästa restauranger har nio sitt säte i Helsingfors.

Framför allt bistrorestaurangerna klarade sig bra i årets tävling. Den kulinariska kvaliteten i Helsingfors föll finsmakarna på läppen. De fem bästa restaurangerna Grön, Olo, BasBas, Finnjävel och Vinkkeli finns alla i huvudstaden. På plats nummer 7 finns restaurang Ask som drivs av Karisbördiga Filip Langhoff och hans hustru Linda Stenman-Langhoff.

Tre västnyländska restauranger fick plats på 50-i-topplistan. På plats 21 återfinns Bistro O mat i Kyrkslätt. Juryn säger att restaurangen som finns i en egen byggnad på Citymarkets gård är en fantastisk bistrorestaurang. Man utgår från det franska köket och kryddar med skandinaviska inslag. Man anpassar menyn efter säsongen och de råvaror som finns att tillgå. Man använder sig delvis av lokala råvaror.

I Lojo driver Mikko Utter en liten men kulinarisk restaurang med rum för 8 personer. Han gör allt själv i restaurangen som bär hans namn. Han satsar på lokala råvaror och upplevelser. Mikko Utter placerade sig på plats 22 i tävlingen.

På plats 38 finns Svartå Slottskrog. Man säger att köksmästare Niko Tuominens linje är modern skandinavisk fine dining som följer säsongen. Man lyfter fram de lokala rena, etiska och ekologiska råvarorna samt samarbetet med det lokala bryggeriet.

Finlands 50 bästa restauranger poängsattes och gallrades fram av kulinariska proffs i hotell- och restaurangbranschen.

Mer läsning