Tre meters hål genom isen

Linslus. En sjöstjärna visar intresse för Patrick Degermans filmkamera. Bild: Joanna Norkko

Dykarna var ungefär 45 minuter per gång under ytan för att samla in prover. Fryspunkten i vattnet ligger kring minus 1,9 grader.

En resa i polartrakter är inget för den som har lätt för att frysa. På isen kan det vara kring minus 30 grader och natten tillbringas i tält som inte är uppvärmda.

– Men det blev varmare efter hand och under de sista veckorna var dagstemperaturen kring minus 10 grader, säger Joanna Norkko och berättar att expeditionen också hade tre uppvärmda tält till sitt förfogande.

Tälten som värmdes med dieselkaminer var reserverade för utrustning, matlagning och omklädning inför och efter dyken.

Vak sågades upp

För att komma ner i vattnet tog sig dykarna genom en tre meter djup vak, som hade sågats upp genom isen.

Väl nere gällde det att hålla sig lugn i alla lägen. Den höga salthalten i vattnet gör att fryspunkten ligger kring minus 1,9 grader. Andas dykaren för häftigt fryser regulatorn, det vill säga andningsmekanismen.

Film och foto

Expeditionen är väl dokumenterad även för allmänheten och intresserade har från början kunnat följa med resan på Facebook på sidan Science under the Ice.

För jobbet står upptäcksresanden Patrick "Pata" Degerman, som filmade och fotade för allt vad tyget höll.

Degerman har under de senaste två decennierna hunnit delta i ett 40-tal expeditioner, men den här var hans första rent vetenskapliga. Han imponerades av hur fokuserat forskarna arbetar i de stränga förhållandena.

– Det var spännande att följa med. Allt var planerat i detalj.

Vill visa alla steg

Alla faser har filmats i 360 grader. Inom kort lanseras en applikation som gör det möjligt för allmänheten att ta del av expeditionen, och då även till exempel ta en titt under isen.

Med hjälp av speciella glasögon, genom att vrida på sin telefon eller med hjälp av piltangenterna på datorn kan man röra sig och titta sig omkring i 360 grader nästan överallt på expeditionsplatsen.

Målet är att visa hur det vetenskapliga arbetet går till. Filmerna läggs också ut på Youtube och Facebook.