Tre hemmasegrar för OK Raseborg i BromarvHemmaseger. Karl Emil Lemström var etta bland 16-åringarna. Bild: Benny Forsström

Mikko Sirén från Angelniemen Ankkurit och Pargas IF:s Yvonne Gunell vann huvudklasserna vid den nationella orienteringstävlingen i Bromarv på söndagen. För 
arrangörsföreningen OK Raseborgs blev de tre klassegrar.

I herrarnas huvudklass var förhandsfavoriten Mikko Sirén klart snabbast då han distanserade närmaste utmanaren, Rastivarsats Denis Grishman, med nästan två och en halv minut. För Sirén som ännu för några år sedan var bofast i landslaget och en av landets absolut bästa herrlöpare var segern ytterligare ett bevis på att han börjar vara tillbaka efter några tuffa år.

– Jag har haft problem med skador och några stressfrakturer gjorde att jag missade hela fjolårssäsongen, men nu börjar det kännas riktigt bra igen, konstaterade han.


Målsättningarna för den 28-årige löparen från Åbo är ställda på längre sikt men även denna säsong finns det specifika tävlingar där han vill lyckas.

– Mitt stora mål är VM-tävlingarna i Norge 2019, men redan nu till hösten hoppas jag ta en plats i landslaget till världscupen. Före det gäller det ändå att lyckas vid FM-tävlingarna och så har vår förening, Angelniemen Ankkurit, som vanligt ett starkt lag i Jukola-kavlen, sade Sirén.

Tredje platsen i herrklassen gick till Hiidenkiertäjäts Eemeli Suominen som därmed fortsatte raden av fina insatser under en vårsäsong där han definitivt slagit sig in i den nationella toppen.

Egen klassI damklassen var Pargas IF:s Yvonne Gunell helt i en klass för sig då hon klarade den 5,9 km långa banan på tiden 41.49. Tvåan Sanna Andelin från Lahtis förlorade med nästan nio minuter och trean Essi Kangasaho från HiKi var redan närmare 14 minuter långsammare än Gunell.

Karis Uras Anna Hellén placerade sig här som sjunde. Hemmasegrar

Arrangörsföreningen OK Raseborgs juniorer noterades för tre segrar och en hel del andra framskjutna placeringar. I pojkarnas klasser segrade Cedrik Sandell (H18) samt Karl Emil Lemström (H16) och därtill var Elsa Nurmiainen snabbast i klassen D10 skärmrutt.

Karl Emil Lemström var nöjd med sitt lopp som räckte till en klar seger bland 16-åringarna.

– Det har gått bra i dag och jag har inte gjort just några misstag. Gårdagens lopp vid Stafettkarnevalen kändes inte heller längre i benen, sade Karl Emil Lemström.

För Lemström var söndagen en bra förberedelse inför större tävlingar och siktet är inställt på FM i medeldistans inkommande helg.

– I fjol placerade jag mig som 25:e i FM så om allt går bra denna gång borde jag ha möjligheter att nå in bland de 20 bästa, konstaterade han. I H14 lade trion Alex Fagerlund, Simon Nylund och Rasmus Tenkanen beslag på placeringarna tre till fem och bland de tre bästa i sina klasser slutade också Viggo Fagerlund (3:e i H10 skärmrutt), Matilda Smedslund (2:a i D16) och Frida Fagerlund (3:e i D12). Fina framgångar

De övriga västnyländska föreningarna noterades också för ett antal segrar på söndagen. Hiidenkiertäjäts Marko Loukkalahti (H45) och Manne Suominen (H50) tog varsin vinst i de äldre herrklasserna och för Lynx blev det segrar för Florian Fritzén (H12) och Annariitta Kottonen (D65).

I H12 dominerade för övrigt Kyrkslättsföreningen, då Tuomas Kuusinen och Karri Kuusinen följde upp Fritzén på placeringarna två och tre.

Karis Ura noterades också för en seger då Sanna Hosio var snabbast i D45.

Mer läsning