Tre golfrundor på tre dygn

Golf. Martin Nordström, Nina Sampakoski och Mats Grönblom vill höja profilen för golfbanorna i Raseborg. Bild: Lina Enlund

Raseborg Open ordnas i år av tre lokala golfklubbar, som med hjälp av turneringen vill höja golfens profil och se ett ökat samarbete mellan golfklubbar i Raseborg.

Raseborg Open är en golfturnering som ordnats årligen sedan 2009. Genom åren har turneringens storlek och antalet arrangörer varierat. I år satsar man stort igen och turneringen ordnas i samverkan mellan Eke Golf i Ekenäs, samt Bruksgolf och Nordcenter Golf i Pojo. Samarbete är också något som alla tre golfklubbar anser vara viktigt i fortsättningen.

– Det är inte lätt att driva en mindre golfklubb i dagens läge, säger Martin Nordström som ansvarar för flera uppgifter på Eke Golf.

Nina Sampakoski, som är vd för Bruksgolf är inne på samma spår.

– Tidigare köpte man aktier för en viss golfklubb, varefter man fick spela på en viss bana. Nu för tiden kan man vara medlem i en klubb och ändå hyra spelrätt på annat håll för att kunna spela på flera banor, säger Sampakoski.

Öppen turnering

Raseborg Open är avsedd för alla amatörgolfare och spelarna ordnas i tre klasser baserat på kön eller spelarens nivå. Turneringen spelas under tre dagar varunder man spelar en runda på varje bana. På den sista dagen belönas de tre bästa spelarna i varje serie med ett pris.

Deltagarrekordet från tidigare år har varit omkring åttio spelare. Taket för mängden deltagare ligger också kring samma siffra, för att alla ska hinna gå ut på banan.

– Utmaningen är ju att alla ska hinna gå ut på banan, särskilt på fredagen då man kan börja först på eftermiddagen, säger Nordström.

Goda omständigheter

Turneringen är inte bland de största i landet, men möjligheten att spela tre hela rundor på tre olika banor under ett veckoslut är inte så vanligt.

– Det här är en fin möjlighet för oss att visa att vi har flera fina banor här i Raseborg och att det finns goda förutsättningar för att spela golf, säger Mats Grönblom som är marknadsföringschef för Nordcenter Golf.

Arrangörerna vill också locka spelare med förmånliga deltagarkostnader och fina pris för vinnarna.

– Att få spela tre banor för hundratrettiofem euro, där lunch också ingår anser jag vara ganska förmånligt. Sedan har vi också i år ett par sponsorer vilket möjliggjort finare pris, säger Nordström.

Raseborg Open handlar inte enbart om golf. Enligt Nordström är avsikten med turneringen också att marknadsföra Raseborg som kommun och att visa vilka andra aktiviteter som finns i närheten.

Tävlingen går av stapeln den 29.6 på Eke Golf och avslutas den 1.7 på Bruksgolf.

– Det ska bli en hård men rättvis kamp, säger Sampakoski.

Tidpunkt:

29.6 Eke Golf

30.6 Nordcenter

1.7 Bruksgolf

Spelform:

3 x 18 hål slagspel HCP

3 x 18 hål poängbogey HCP

Klasser:

Herrar HCP 0-18,4 (slagspel)

Damer HCP 0-54 (poängbogey)

Herrar HCP 18,5-54 (poängbogey)

Mer läsning