Träna gratis hela veckan i Lojo och Kyrkslätt

Body pump, hot yin yoga, spinning, konditionssalsträning eller skidsimulator. Träningsutbudet är mångsidigt under den nationella motionsveckan. Vem som helst får gratis pröva på att gå på gym eller delta i gruppundervisning. Kyrkslätt och Lojo är med i kampanjen.

– Poängen med Liikuntapäivät är att uppmuntra alla oavsett nivå att modigt våga testa på olika träningsformer. Man behöver inte vara vältränad för att prova på våra timmar eller gym, utan kan bra vara nybörjare, säger företagare Tarja Kuusijärvi på motionscentret Kirkkonummen Liikuntakeskus som är med i kampanjen.

Kirkkonummen Liikuntakeskus har tre olika gym som enligt Kuusijärvi är anpassade för motionärer av olika nivåer. Gymmen erbjuder utöver standardutrustning också en del finesser.

– För de skidåkare som inte orkar vänta på snön har vi en skidsimulator man gärna får komma och testa.

Till gruppundervisningsutbudet hör bland annat hot yin yoga och spinning. Vill man vara säker på att få plats kan man ringa och boka på förhand, eller göra det via det elektroniska bokningssystemet.

Bailamama eller gubbyoga

På motionscentret Aplico i Lojo finns ett enormt utbud gruppundervisning med allt från sedvanliga koncepttimmar till mer ovanligt program. Eller vad sägs om Äijäjooga (red.övers. Gubbyoga) eller Lavis-lavatanssijumppa (red.övers. Dansbansgymnastik)?

Gymmet samt alla gruppundervisningstimmar, med undantag av vattengymnastiken, är med i kampanjen.

– Alla, såväl ung som gammal, är varmt välkomna att bekanta sig med vårt utbud. Är man inte bekant med timmarna redan kan en del av namnen låta konstiga och kanske inte säger en så mycket. Då får man gärna slå en signal så berättar vi mer, säger faktureringsansvarig Terhi Paananen på Aplico.

Paananen själv rekommenderar Bailamama-timmarna. De riktar sig framför allt till kvinnor som fött barn, men lämpar sig enligt Paananen utmärkt för vem som helst som vill stärka sina bäckenbotten- och magmuskler.

Motionskampanjen pågår hela denna vecka. Det är sjätte gången kampanjen ordnas och syftet är att locka folk att svettas – särskilt dem som normalt inte är aktiva.

Liikuntapäivät är en nationell temavecka med fokus på motion.

Är en del av ett större europeiskt samarbete European Week of Sports.

Pågår 24.9-30.9.

Under veckan får man träna gratis på flera olika träningsställen runtom i landet.

I Västra Nyland är Kyrkslätt och Lojo med i kampanjen.

Mer läsning