Tragedin som upprepade sig

Skrämmande. Olyckan från 1940 blev aktuellt igen, 77 år senare. Bild: Kevin Stewart

Plankorsningsolyckan i Skogby för en månad sedan var inte det första i sitt slag. Tvärtom var det en närmast skrämmande upprepning – 77 år tidigare inträffade en liknande olycka på samma plats. Också där var det ett tåg och ett militärt fordon inblandade och precis som då omkom fyra personer.

Iltalehti skrev i onsdags om en allvarlig olycka på morgonen den 13 september 1940 då en militär lastbil krockade med tåget på övergången i Skogby. Iltalehti har också talat med den nu 93-åriga Vilho Kokki som då, som 16-åring, jobbade i ett lager i Skogby.

– Jag hörde ett fruktansvärt ljud och liv och sprang dit för att se efter om vad som händer. Jag var den första på plats, säger han till Iltalehti.

"En hemsk olyckshändelse"

Också Västra Nyland den 14 september skrev om "en hemsk olyckshändelse":

"Det från Ekenäs kl. 8.30 avgående kolliderade nämligen på sagda övergång tåget med en från Skogbyhållet kommande lastbil med 8 á 9 man ombord. Kollisionen var så kraftig att bilen fullständigt krossades och lokomotivet kastades från skenorna och vräktes omkull på banvallen som här är rätt låg."

En person – enligt Iltalehti chauffören – omkom omedelbart. VN berättar att tre av de sju skadade avled samma dag på Ekenäs sjukhus. Antalet dödsoffer steg därmed till fyra.

Samma mönster

VN nämner inte att det handlade om ett militärt fordon, vilket Helsingin Sanomat gjorde samma dag. Också i övrigt var parallellerna uppenbara med olyckan i år – en höstmorgon, krock mellan militärfordon och tåg och fyra döda, nästan alla beväringar, samt de yttre förhållandena:

"Övergången i fråga hör till dem där utsikten över banan är försvårad, speciellt om tåget kommer från Ekenäshållet", skrev VN.

– Det är samma korsning, slår Vilho Kokki fast i Iltalehti.

En gång till

Från läsarhåll har VN dessutom påmints om en dödsolycka i samma korsning. Det var i februari 1963 som en plogbil i svår snöyra krockade med en rälsbuss. Chauffören omkom och nio personer fördes till sjukhus.