Trafikskyddet: Finländare vet inte vem man ska väja för i rondeller

Nästan en femtedel av de som svarat på Trafikskyddets enkät svarade felaktigt att den som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen. Foto: SPT Bild:

Reglerna för rondellkörning är enligt Trafikskyddet fortfarande oklara för många finländare.

Det är oklart för många finländare om man ska väja för fotgängare och cyklister när man kör in i och ut ur rondeller. Det skriver Trafikskyddet i ett pressmeddelande.

Trafikskyddet har rett ut finländarnas kunskaper om trafikreglerna i en enkätundersökning.

Nästan en femtedel svarade felaktigt att den som lämnar en rondell inte ska väja för cyklister som korsar vägen. Var sjunde trodde att den som lämnar en rondell inte behöver väja för fotgängare som korsar vägen.

Tre av fyra som visste att den som kör in i och lämnar rondellen ska väja för cyklister som korsar vägen.

–  Reglerna för körning i rondeller är mycket enkla när man en gång lärt sig dem. En bilförare som anländer till eller lämnar en rondell ska väja för fotgängare, cyklister och mopedister som korsar vägen. När man kör in i rondellen berättar triangeln, eller i vissa situationer stopmärket, om väjningsplikten, säger Tapio Heiskanen, kontaktchef vid Trafikskyddet, i pressmeddelandet.

Nio av tio personer visste att blinker ska användas när man lämnar rondellen.

–  Blinker behöver inte användas när man kommer till rondellen. Om man har som avsikt att genast avlägsna sig från rondellens första anslutning och det inte finns någon risk för missförstånd, kan blinkern dock kopplas på redan när man kör in i rondellen, säger Heiskanen.

Mer läsning