Trafikledsverket lovar bättre vägar – mer pengar för vinterunderhållet av landsvägar

De personer som plogar vägar som bilisterna är nöjdast med belönas med ett diplom. Foto: Catariina Salo/SPT Bild: Catariina Salo/SPT

Vägarna ska vara i bättre skick än tidigare tackvare mer pengar, nya riktlinjer och genom att belöna entreprenörer baserat på hur nöjda bilisterna är.

I vinter kommer det användas betydligt mer pengar på vinterunderhållet av landsvägar, skriver Trafikledsverket i ett pressmeddelande. Trafikledsverket och NTM-centralerna kommer att använda omkring 117 euro för vinterunderhållet i år.

– Om vi jämför med vintern 2017–2018, använder vi i vinter cirka 12 miljoner euro mer till plogning och annat vinterunderhåll, säger Pekka Rajala, vägtrafikdirektör vid Trafikledsverket i ett pressmeddelande.

Redan i fjol satsade Trafikledsverket mer på vinterunderhållet. Enligt en undersökning som verket har gjort var 48 procent nöjda med vinterunderhållet förra vintern, medan 33 procent var nöjda året innan. Trafikledsverket vill nu att den positiva utvecklingen fortsätter.

Målet är bland annat att trygga transporterna inom näringslivet, förbättra kundnöjdheten bland väganvändarna, förbättra trafiksäkerheten och beakta klimatförändringen.

Belönas med diplom

I vinter testar Trafikledsverket också ett nytt sätt att belöna entreprenörerna som sköter snöröjningen och plogningen. De personer som plogar vägar som bilisterna och fotgängarna är nöjdast med belönas.

– Belöningen till entreprenören består av ett diplom som kan hängas upp på väggen i baracken och nyttan av det goda ryktet tror vi att kan öka på motivationen, säger Rajala.

Man kan ge respons om vinterunderhållet av vägarna på Trafikledverkets webbplats och aktuell info om plogning, saltning och sandning hittar du här.

Mer läsning