Toto mer än redo för Ekenäskonsert

Musiklegender. Toto uppträder i Ekenäs 29.7. VN har pratat med Steve Lukather (längst till höger) om turnélivet, sorger, musiken och karriären. Bild: Privat

Bandmedlemmarna i Toto är på semester och vilar upp sig inför sin kommande turné. VN har pratat med bandets gitarrist och sångare, Steve Lukather, som är mer än redo för konserten i Ekenäs lördag 29 juli.

Den legendariska musikgruppen Toto (USA) turnerar i Finland under nästa vecka. Bandet grundades i Kalifornien 1977 och har sedan dess haft många listettor runtom i världen och sålt över 40 miljoner skivor.

Bandet bestod till en början av Steve Lukather, David Paich, Steve och Jeff Porcaro, Bobby Kimball och David Hungate. Totos musikstil innehåller element från pop, rock, soul, jazz, funk, progressiv rock, hårdrock, r & b och blues.

År 1982 släppte bandet skivan Toto IV, vilket gjorde dem världskända. Ett år senare belönades de med flera Grammy-priser. Skivan består av stora hittar såsom Africa och Rosanna.

Tillbakablick till början

I dagens läge leds bandet av gitarristen och sångaren Steve Lukather, 59, som varit med från början. Övriga medlemmar är David Paich, Steve Porcaro och Joseph Williams. Lukather minns väl hur bandet kom till.

– Jag och Steve (Porcaro) kände varandra från gymnasietiderna. År 1977 började vi arbeta med vår första skiva efter att vi signerat med skivbolaget Colombia Records, säger han.

Till en början hade bandet inget officiellt namn. Bandets namn kom till då de hade spelat in det sista till sitt första album, som inte heller hade något namn. Skivan och bandet fick slutligen samma namn, Toto. På latin betyder "In Toto" allomfattande.

– Då vi får frågan om vårt bandnamn brukar vi säga att vi tog namnet eftersom vi alla spelat på så många skivor tidigare. Vi har också spelat och spelar många olika musikstilar så det passade oss bra, säger Lukather.

Totos uppehåll och comeback

Steve Lukather prisar sina bandmedlemmar, både de som varit med från början och de som kommit till på vägen.

– Vi har gått igenom och överlevt allting tillsammans. Vi är bröder. Vi är en familj. Tyvärr har vi förlorat två bröder, vilket är något ingen borde behöva uppleva.

Bandets trummis Jeff Porcaro gick bort vid 38 års ålder år 1992 till följd av en hjärtattack. År 2007 diagnostiserades bandets basist, Mike Porcaro, med ALS. Därmed slutade han turnera för Toto. Sjukdomen ledde till hans död år 2015.

– David (Paich) hade tidigare lämnat bandet och Mikes (Porcaro) insjuknande blev sista strået. Det ledde till ett uppehåll i vår karriär år 2008, säger Lukather.

Bandet återförenades två år senare, 2010, för en kort turné för att hedra och understöda Mike Porcaro. Sedan dess har bandet turnerat tillsammans och släppt flera skivor.

– Vi kommer alltid att stå vid varandras sidor, oavsett vad som händer.

En sammansvetsad familj

Bandet har hållit ihop i vått och torrt. De har stundvis gråtit och grälat, men Lukather kan inte låta bli att skratta då han tänker på alla glada minnen och stunder med bandet.

– Vi är varandras bästa vänner. Vi har upplevt allting tillsammans och vi vet allt om varandra. Jag skulle aldrig ha kunnat hålla på med vad jag gör utan dem.

Bandmedlemmarna spenderar väldigt mycket tid ihop. Stundvis kan de strida, men de har väldigt roligt ihop. Lukather säger att de passar bra ihop eftersom de alla har samma typ av psykotiska humor.

– Vi skulle kunna börja ett slagsmål på krogen, men alla oenigheter slutar alltid med att någon berättar ett absurt skämt och så glömmer vi varför vi är arga på varandra och börjar skratta i stället.

Välbevarade minnen

Steve Lukather älskar att stå på scen tillsammans med resten av bandet. En av de bästa sakerna med jobbet enligt honom är att turnera.

– Det låter på ett visst sätt när vi spelar ihop, ingenting slår det. Känslan man får då man står på scenen är obeskrivligt underbar.

Ett minne Lukather håller nära är när de vann sex Grammy-priser år 1983. Toto nappade hem bland annat priserna för årets producent och årets sång (Rosanna) och skiva, Toto IV.

– Den kvällen var helt fantastisk. Jag kan fortfarande inte förstå att vi tog hem så många priser. Än i dag tycker jag inte att vi förtjänade att vinna, skrattar Lukather.

Levererar till 100 procent

Bandmedlemmarna väljer inte själva vilka ställen de åker på turné till, men Lukather är mycket nöjd över att de ska turnera så mycket i Skandinavien.

– Europa är i överlag fenomenalt. Européerna är mer avslappnade och har en viss charm. Skandinaver brukar bli helt galna då vi stiger ut på scen, vilket är väldigt roligt att se.

Inför en konsert stämmer Lukather alltid sin gitarr, stretchar och värmer upp rösten. Utöver det skojar han runt och slappnar av med resten av bandet.

– På scenen ger vi varje kväll vårt allt till 100 procent. Det bästa är att se publikens reaktion. Det är en rush för självkänslan.

Toto 40 år

Steve Lukather poängterar hur lycklig han är över att han fått följa sin dröm och stora passion, musiken. Han tycker att det är roligt att se hur nya generationer hittar dem och deras musik.

– Vår musik är ganska tidlös och det känns alltid bra att få höra att också yngre generationer lyssnar på våra sånger.

Toto firar i år sitt 40-års jubileum och Lukather summerar tiden som en fantastisk resa tillsammans med de bästa bröderna han någonsin kunnat önska sig.

– På min gravsten ska det stå "Jag har haft ett jäkla fantastiskt liv", för det har jag haft.

Juli festivalen i Ekenäs

Toto uppträder i Ekenäs lördagen 29 juli i Stallörsparken i samband med Juli festivalen. Andra artister som spelar under lördagskvällen är bland annat Bo Kaspers Orkester och Hector & His Power Band.

– Jag ser fram emot vår konsert i Ekenäs. Finnar är väldigt glada och förnuftiga människor och det är kul att vara tillbaka, säger Lukather.

Lukather säger att varje show är unik och att publiken kommer att få se bandets olika sidor. De kommer att spela såväl äldre som nya låtar.

– Ni kan förvänta er en fantastisk show, säger Steve Lukather.

Toto

Musikgrupp grundad år 1977 i USA.

Har sålt över 40 miljoner skivor.

Kända för hittar såsom Africa, Hold The Line och Rosanna.

Uppträder i Ekenäs 29.7.