Torvalds: Nu har jag dubbelt så många att ta ansvar för

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson gratulerar Nils Torvalds, som blev omvald till Europaparlamentet. Bild: Niklas Tallqvist

SFP:s Nils Torvalds fortsätter i Europaparlamentet efter storkovan i valet. Han ser en mycket besvärlig period framför sig.

Nils Torvalds fortsätter som SFP:s ledamot i Europaparlamentet efter att ha fått drygt 46 300 röster i Europarlamentsvalet.

Det är nästan dubbelt så många röster som i valet 2014.

– Det är klart att jag är glad och nöjd. Det här resultatet betyder att jag har dubbelt så många människor att svara till, att sköta om och att ta ansvar för. Här har vi en del att tänka igenom med teamet, säger Torvalds.

Kampanjen kom inte bort

Torvalds säger att valkampanjen inte kom bort, men att det är oerhört påfrestande för ett litet parti som SFP att sköta ett riksdagsval, regeringsförhandlingar och ett EU-val samtidigt.

– Det har varit en känslomässig berg och dalbana. Varannan dag har jag trott att valet ska gå bra och varannan dag har jag inte varit lika säker.

– Första gången jag ställde upp fick jag 10 000 röster, den andra gången nästan 30 000 och nu så här många. Det betyder att om jag skulle ställa upp i nästa val - vilket gud förbjude - så skulle jag få 120 000 röster, skämtar Torvalds.

Svår period väntar

Torvalds säger att han vill fortsätta i Europaparlamentets miljöutskott och i budgetutskottet.

– Vi har mycket att tänka på i budgetutskottet, som ju är det utskott som har helhetssynen, redan bara då det gäller brexit, säger han.

Torvalds ser en mycket svår parlamentsperiod framför sig. De nationalistiska partierna vill inte göra grovjobbet och komma med initiativ, förslag och alternativ och de gröna håller på sitt och är ganska ovilliga att till och med förhandla, säger Torvalds

– Det betyder att vi får allt mindre majoriteter av vettiga europarlamentariker som ska försöka förena det splittrade parlamentet och unionen med.

Inte bara Svenskfinland

Partiordförande Anna-Maja Henriksson säger på valvakan att den som räknat ut SFP, gjorde fel - igen.

– Det här valet visar att det behövs brobyggare och det är vi i SFP ganska bra på!.

Nils Torvalds understryker att han inte bara är den finlandssvenska rösten i Bryssel.

– Jag är, och vill vara hela Finlands europaparlamentariker. Jag har inte känt att jag varit enbart Svenskfinlands representant i Europaparlamentet.

SFP hör till de partier som går framåt under själva valdagen. Tidigt under valkvällen säger partisekreteraren Fredrik Guseff att han vill se att förhandsrösterna ger partiet en bit över fem procent - och det fick man. 5,3 procent gjorde att partisekreteraren tyckte att allt är i sin ordning. Det slutliga understödet blev 6,4 procent.

I valet 2014 fick partiet 5,1 procent av förhandsrösterna och klättrade under valkvällen upp till 6,8 procent.

I Riksdagsvalet för en dryg månad sedan fick partiet en röstpott på 4,5 procent.

Mer läsning