Torg och dans förgyllde Bromarfnatten

Det soliga vädret lockade många till Bromarfnattens torg. Där kunde de inhandla lokala produkter, träffa bekanta och ta del av planerna för skärgårdshamnen. På lördagskvällen fortsatte festligheterna med dans och andra programpunkter.

– Vi har handlat lite glass och gravad lax, säger Anna Nyman från Grankulla.

Hon och döttrarna Nelia och Natalie brukar besöka Bromarfnatten varje år.

– Mina svärföräldrar har en stuga i Bromarv så vi brukar vara här varje sommar, säger Nyman.

En stor del av de som besöker Bromarfnatten är precis som Nyman sommargäster, men även Bromarvbor och besökare från närliggande orter deltar i evenemanget.

– Det är varmt och skönt i dag så det kommer säkert lika många som det brukar, det vill säga ungefär 2 000, säger Stefan Mannström som är ordförande för Vättlax byaråd.

Det är byarådet som arrangerar evenemanget, men de har också fått mycket hjälp av Bromarvföreningen Hembygdens väl.

Flera programpunkter

Bromarfnatten ordnades traditionsenligt i skärgårdshamnen. På förmiddagen lockades besökarna av torgförsäljningen och på torget kunde de även ta en titt på Bromarftrollet som kommer fram en gång per år. Även en gissningstävling underhöll besökare som skulle försöka gissa vikten på en lax.

En av de som har kommit till torget för att sälja bakverk är Lidija Omcikus-Krokfors. Det här är första gången för den här säsongen som hon är på plats på en torgdag.

– Jag brukar vara här varje sommar och sälja bakverk. De ofta gjorda på samma vis som man gör dem i mitt hemland, säger hon.

Omcikus-Krokfors är ursprungligen från Serbien men bor sedan 25 år tillbaka i Bromarv. Hon tycker att det är bra att evenemang som Bromarfnatten ordnas.

– Det skulle gärna få ordnas flera, vi har ändå en ganska lång sommarsäsong här.

Stora hamnplaner

På Bromarfnatten fick besökarna information om det kommande hamnbygget. År 2018 kommer skärgårdshamnen att byggas om och förstoras. Mannström visar upp ett stort plakat där han pekar ut de platser som kommer att byggas om.

– Bland annat ska det byggas en ny fiskehamn som fiskargillet behöver och huset där skärgårdskontoret nu finns ska helt byggas om så att det blir större, säger Mannström.

Han är glad att så många föreningar och bybor är engagerade i bygget och det som händer i byn.

Festlig kväll

På eftermiddagen uppträdde Daniel Nyman med trolleri och på kvällen körde festligheterna i gång med bland annat öltält, dans, pilkastning och dragkamp.

Mannström tror att Bromarfnatten är ett viktigt evenemang för Bromarvborna och också för dem som kommer från grannbyarna.

– Det här är lite som vår egen nationaldag.