Tonåringar leder, vuxna följer

Internationellt och lokalt kombineras under Hangö teaterträff i verket Nightwalk with Teenagers.

Nightwalk with Teenagers är ett verk skapat i samarbete med ungdomar från Hangö och svävar någonstans mellan teater och performance.

Här kan publiken dyka ner i tonåringarnas värld och interagera med dem under en ledd och planerad kvällspromenad där nästan vad som helst kan hända.

Under några dagar i veckan som leder fram till Hangö teaterträff leder det kanadensisk-tyska teamet Mammalian Diving Reflex workshopar för lokala tonåringar i Hangö, med hjälp av en lokal koordinator, Anna Högström.

Livlig dialog

På Hangö Brankis, där måndagens workshop hålls är stämningen avslappnad och dialogen mellan ungdomarna och ledarna är livlig. Det mesta av kommunikationen går på engelska, och är det något som blir oklart hjälper Anna Högström till med översättningen.

– Vår arbetsprocess i dag har gått ut på att vi vandrat runt på stan tillsammans med ungdomarna och pratat med främmande människor, fotat och diskuterat. För att öppna sig konstnärligt inför gruppen är det viktigt att gå in i litet obekväma sociala situationer, säger Jana Eiting från Tyskland, en av ledarna för workshopen.

Unga leder, vuxna får följa

Eiting har jobbat med projektet i flera år runt om i världen och säger att skillnaden mellan tonåringar i olika länder är förvånansvärt liten, och att det finns mer som binder ihop än som skiljer åt.

Det är just att knyta nya kontakter, skapa förståelse mellan människor i olika åldrar och från olika kulturer som är grundidén bakom projektet.

– Under föreställningen är rollerna ombytta. Tonåringarna är de som leder, och de vuxna i publiken är de som följer. Maktdynamiken är omvänd, och på det sättet uppstår oväntade interaktioner och man lär sig se saker från nya synvinklar. Vissa aspekter av verket är noggrant planerade och repeterade, medan andra bitar uppstår som en biprodukt av samspelet med publiken. Varje vandring blir en unik helhet, säger Eiting.

Nytt och spännande

Alina Virtanen och Alina Ahtialansaari är två av deltagarna i workshopen. Båda går i Hangö finska högstadieskola och blev intresserade av att delta i projektet då koordinatorn Anna Högström kom till skolan och berättade om Nightwalk with Teenagers.

Båda tycker att workshopen hittills har varit spännande och något helt nytt och annorlunda.

– Först var det litet konstigt att gå fram och prata med vilt främmande människor på stan, men efterhand kändes det litet mer naturligt. Många människor ville också väldigt gärna stanna och prata om allt möjligt med oss när de väl kommit i gång, säger Virtanen.

Båda två är lite spända, men entusiastiska inför föreställningarna på fredag och lördag, där de själva får visa upp sin upplevelse av Hangö och tonåringarnas verklighet i staden.

– Jag hoppas såklart att så många som möjligt kommer på föreställningarna, säger Alina Ahtialansaari.

Projektet Nightwalk with Teenagers startade år 2011 av Mammalian Diving Reflex under ledning av Darren O'Donnell, och har kunnat upplevas runtom i världen från Tokyo till London och Berlin. Det är dock första gången en liknande föreställning görs under Hangö teaterträff.

– Att genomföra ett projekt som det här är inget som görs i en handvändning. Vi har planerat noggrant för detta i över ett år. Det är ett unikt tillfälle att synliggöra tonårskultur och koppla samman lokalt och internationellt under teaterfestivalen, säger Jonas Welander som är styrelseordförande för Hangö teaterträff.

För publiken ordnas två föreställningar, en i fredags och en på lördag, båda med start klockan 21 vid festivaltältet i hörnet av Appelgrensvägen och Boulevarden. För dem som vill delta gäller det att skaffa biljetter i förväg och ta med ett par bekväma skor då vandringen tar runt en och en halv timme.