Tom Simola spelar inte Pokémon Go

Tom Simola träffade stadens femteklassare i Snåresalen. Bild: Kristoffer Nöjd

Som ett led i projektet Barnvänlig kommun firades Barnens dag i Raseborg i går. Stadsdirektör Tom Simola tog emot stadens femteklassare i Snåresalen i Ekenäs. Och han svarade på en massa bra frågor.

I söndags firades barnkonventionens dag och i måndags fortsatte firandet för barnens väl i Raseborg.

Raseborg deltar i Unicefs initiativ om barnvänliga kommuner och arrangerade därför evenemanget Barnens dag. Stadens 323 femteklassare var inbjudna till Snåresalen i Ekenäs för en träff med stadsdirektören.

– De som går i femman har några skolår bakom sig och flera framför. De har ännu mycket kvar att ge och därför är de en bra grupp att upprätta kontakt med, sade Simola.

På programmet stod bland annat frågestund och lite gott att äta.

Simola kunde inte lova en kommunalt finansierad skatepark till Ekenäs inom de närmaste åren och tyvärr inte heller en parkourpark. Samma sak gäller en rondell till korsningen Flemingsgatan–Raseborgsvägen.

Köpcentret i Norra hamnen blir inte av förrän tidigast om ett par år om det ännu finns ekonomiska förutsättningar att bygga det då.

Hellre fotboll än hästar

Tom Olavi Simola är 48 år gammal. Han har fru och tre söner varav bara en bor kvar hemma i Kimito. Simola har också en livlig hund som är 8 år gammal. På sin fritid springer Simola gärna, spelar fotboll eller går på gym. Hans favoritfärg är blå. På en skala mellan 0 och 100 procent ligger hans tycke för hästar på 40 procent.

Han föredrar salt framför sött. Hans favoritämne i skolan var historia. Han håller på Kärpät i hockey men har ingen personlig idol.

Stadsdirektören har aldrig kört rally, åtminstone inte lagligt. Han spelar inte gitarr. Inte heller Pokémon Go.

Varför gröt till mat?

Stadsdirektören kan inte bestämma så mycket själv, det är politikerna som tar de flesta besluten, "eller åtminstone borde göra det". Under en vanlig arbetsdag som kan variera i längd är hans viktigaste uppgifter att koordinera arbetet i staden och att prata med olika människor. För det får han en lön på drygt 10 000 euro i månaden.

I Katarinaskolan ville eleverna veta varför de får gröt till mat fast man egentligen ska äta gröt till morgonmål.

– För att gröt är gott.

Man undrade också varifrån staden kunde få mer pengar så att man inte var tvungen att stänga skolor.

– Alla idéer som kan ge staden mer inkomster och förhindra att skolor måste stängas är välkomna. Om ni har idéer så hör av er!

Tom Simola tycker att alla delar av staden Raseborg har goda sidor.

– Karis har mycket bra som Ekenäs inte har och tvärtom. Det är ondögt att jämföra.

Mer läsning