Tog sig in i bostad, misshandlade och hotade kvinna

En våldsbenägen man dömdes till två års fängelse. Han fälldes på nio punkter. Bild: Arkiv

En svartsjuk man dömdes till fängelse efter att ha brutit sig in i en lägenhet med en annan man och misshandlat kvinnan som bodde där.

Västra Nylands tingsrätt har dömt en 34-årig man till två år, två månader och 18 dagar i fängelse för häleri av oaktsamhet, grovt hemfridsbrott, misshandel, skadegörelse och två fall av olaga hot.

Mannen hade en villkorlig fängelsedom sedan tidigare.

Stulen motorcykel

Händelseförloppet startade den 18 september då mannen tog en motorcykel som hade stulits i Kyrkslätt i sin besittning. Rätten kunde inte fastställa att mannen hade stulit motorcykeln själv, däremot ansåg man att mannen, som enligt egen utsago hade för avsikt att köpa motorcykeln, hade skäl att misstänka att den var stulen. Motorcykeln fick diverse skador när mannen körde den i Lojo och Raseborg.

En 27-årig kvinna från Raseborg, som åkte bak på motorcykeln under åtminstone ett tillfälle, dömdes för lindrigt olovligt brukande till 60 euro i böter.

Slagträ mot knät

På morgonen den 22 september letade mannen efter denna kvinna som han hade haft en relation med. Tillsammans med en annan man bröt han sig in i en lägenhet i Pojo där kvinnan sov i sällskap med en annan kvinna.

Kvinnan som bodde i lägenheten misshandlades av den nu dömda mannen och av hans kumpan som slog henne två gånger med ett bobollsträ eller motsvarande tillhygge i höften och i knät. Den dömda mannen har erkänt att han slog kvinnan som bodde i lägenheten en gång och att han fällde henne till sovrumsgolvet.

Tingsrätten ansåg att det var fråga om två knytnävsslag mot ansiktet, båda gången slogs kvinnans huvud mot väggen, och att mannen sedan fällde henne genom att dra henne i kragen. Mannen hotade också att krossa kvinnans knän.

I samband med händelsen gick dörren till lägenheten sönder, ett soffbord likaså.

Hotade med kniv

Efter misshandeln lämnade männen lägenheten tillsammans med den 27-åriga kvinnan. Avsikten var uppenbarligen att hon skulle följa med männen till Lojo. Den dömda mannen återvände dock inom kort och hotade den misshandlade kvinnan som bodde i lägenheten med en kniv.

Den 4 oktober besökte mannen kvinnorna igen. Den här gången stod han bakom dörren till den 27-åriga kvinnans lägenhet och hotade den andra kvinnan som också befann sig där.

Blev dyrt

Förutom fängelsestraffet dömdes mannen till skadestånd: Han ska bland annat betala sammanlagt 3 000 euro till den målsägande kvinnan och 200 euro till husbolaget. Tillsammans med den 27-åriga kvinnan ska han ersätta reparationskostnaderna för motorcykeln som uppgick till 780 euro.

Polisen har beslagtagit två knivar och en leksakspistol av mannen.