Tobias Fagerström spelar U19-EM i Finland

På måndag kväll spelar Finland sin första match i U19-EM som avgörs i Vasa och i Seinäjoki. Tobias Fagerström hör till dem som ingår i den finländska truppen.

Sommaren 2016 lämnade Tobias Fagerström Karis, BK-46 och Finland. Orsaken var att tyska Hamburger SV hade fått upp ögonen för den talangfulle spelaren. Nu, drygt två år senare, har Fagerström hittat sin plats i Tyskland.

Just nu är han ändå i Finland med U19-landslaget. Finland spelar sin första EM-match i kväll när Italien står för motståndet i Vasa. Turneringen fortsätter med gruppspelsmatcher mot Portugal och Norge senare under veckan.

– Det är stort att få spela EM på hemmaplan. För mig har det länge varit en målsättning att få vara med och nu är jag en del av turneringen, säger 18-årige Fagerström.

Tuff konkurrens

Även om turneringen börjar i dag så var det först i fredags som tränaren Juha Malinen valde den slutliga truppen. Fagerström säger att det var en skön känsla när han fick veta att han hade blivit uttagen. Av självklara orsaker är det inte enkelt att ta en plats i ett landslag, men trots det anade Fagerström att han skulle få chansen.

– Visst trodde jag att det var möjligt, bland annat berodde det på att jag hade varit en del av laget under de senaste lägren. Så klart kan man ändå aldrig vara säker och dessutom skulle några spelare lämnas utanför laget.

Jämfört med landslagstruppen som deltog i det förberedande lägret i Seinäjoki för en tid sedan, var det fyra spelare som inte fick plats i laget. EM-lagen består nämligen av 20 spelare. Man måste också komma ihåg att de som faller bort i det absoluta slutskedet inte gör det för att de är dåliga spelare. De gör det för att nivån är hög eller för att tränaren vill använda andra spelartyper.

– Så är det, alla som är med i turneringen är bra. Till exempel finns det motståndare som har spelat i Champions League. Men det ska vi inte fundera på, utan vi ska fokusera på vårt eget spel. Vi vill göra det svårt för dem vi möter, säger Fagerström.

Fortsatt tyskt förtroende

När Fagerström lämnade Karis var uppståndelsen stor, någonting liknande hade man inte sett i västnyländsk fotboll. Det första kontraktet han skrev på med HSV skulle gå ut efter den senaste säsongen. Men redan i ett tidigare skede beslöts det att Fagerström stannar i Tyskland.

Hans nuvarande kontrakt håller honom i HSV till 2021.

– Den första säsongen hade jag en del problem med skador men i år gick det bra för laget. Vi slutade på andra plats. Personligen var det endast målen som uteblev till viss mån, säger Fagerström.

Fagerström berättar att han har fått spela som anfallare, dessutom har det varit aktuellt med ansvar både på den vänstra och på den högra kanten.

– Jag tycker om min roll och jag får använda mig av min snabbhet. Jag är kanske inte spelaren som ska står framför mål och hitta nätet, utan jag är den som tar löpningarna i djupled.

Än så länge berättar Fagerström att han bara har tränat med HSV:s juniorlag. Det finns killar som har tränat med representationslaget och det är någonting som också Fagerström hoppas göra. I våras föll HSV från den tyska ligan. Man kan ju tänka sig att föreningens unga killar har möjlighet att spela i herrlaget nu när det håller till på den nästhögsta nivån.

– Det har nog snackats lite om att de unga spelarna ska få chansen nu, men det återstår att se. Däremot är det helt klart att jag så snabbt som möjligt vill ta steget till representationslaget, säger Fagerström.

Njuta av stunden

Det är inte vardagsmat att det spelas fotbollsmästerskap i Finland. Senast det begav sig var 2009 när damernas EM avgjordes i Helsingfors, Lahtis och Tammerfors. Med andra ord befinner sig Fagerström och hans lagkamrater i en unik situation. Dessutom är mästerskapet historiskt, det är första gången som ett U19-EM avgörs enbart på konstgräs.

Och om någon säger att U19-EM är en bra möjlighet att se framtidens stjärnor spela, så ska du inte avvisa det som en kliché. Tidigare under åren har tunga namn deltagit i U19-mästerskapen. Eller vad sägs om spelare som Paul Pogba, David De Gea, Harry Kane och Antoine Griezmann? För de inte så insatta kan nämnas att alla hade framträdande roller i VM som avslutade i söndags.

– Det är en härlig känsla att få spela på hemmaplan framför de finländska fansen och vi ska njuta av stunden. Personligen är det extra roligt att min familj kommer till matcherna. De har stöttat mig mycket och vi har kontakt varje dag, säger Tobias Fagerström.