Tjugo år av konst och kreativitet

Galleri Karaija i Ingå firar tjugo år med en sommarutställning där många konstnärer medverkar.

Utställning: Sommarutställning, 20-årsjubileumsutställning, målningar, grafik, skulptur. Konstnärer: Hanne Juga, Teija Lehto, Maisa Martikainen, Seija Grönqvist, Juha Luukkonen, Esko Railo, Kenneth Rosenlund, Katariina Seppälä, Susanna Suikkari, Maarit Lassila. Plats: Galleri Karaija, Ingå. Tid: 15.5–21.8.

I en fönsternisch ligger det flera stora tjocka klippböcker som är sprängfyllda med tidningsurklipp, daterade med början från 1996. De handlar om de otaliga utställningar som Galleri Karaija ordnat under sina tjugo existerande år. Enligt galleristen Maarit Lassila så har man här inte känt av det annars spända ekonomiska läget i landet.

– Visst har vi lite fått anpassa vår verksamhet, men i det stora hela har vi till och med märkt att våra besökare ökat. Nya och speciellt yngre människor hittar hit via sociala medier. Det är också av stor betydelse när tidningar skriver om oss. Det märks genast i besökarantalet, säger Maarit Lassila.

Nya tankar föds

Inför sommaren bjuder man på en samutställning som omfattar både målningar, grafik och skulpturer. Bland dem hittas galleristens egna karaktäristiska sirliga kvinnogestalter i keramik. Den här gången formade som clowner och mer färgrika än tidigare. Färgerna hör ihop med jubileet och clownen har också tidigare varit ett återkommande inslag i galleriets verksamhet, inte minst under den traditionella Konstens natt som brukar ordnas.

Bland flera stora iögonfallande målningar så är det ändå konstnären Esko Railos detaljrika målningar, en form av accentuerade teckningar som hör till utställningens höjdpunkter. Ett återkommande motiv är traktorn i kombination med naivistiska fåglar, allt i en sammanhållen färgskala i bruna och orange toner.

Några besökare kommer in i galleriet och låter blicken svepa över väggarna.

– Alla målningar är ju så underbara här.

– Vår målsättning är att man inte skall gå ut härifrån utan att ha fått med sig lite nya tankar, säger Maarit Lassila.

Camilla Lindberg Reporter