Tjej från Ekenäs tar boboll till södern

Slagkraftig. Jasmine Pajari har redan hunnit med en hel del inom medie- och evenemangsbranschen. Hennes aktuella projekt handlar om att introducera boboll för spanjorer. Bild: Lina Enlund

Att hon skulle hålla i trådarna för en bobollsmatch på elitnivå i ett främmande land var ganska otippat för Jasmine Pajari som är född och uppvuxen i Ekenäs där familjen ännu bor.

Jasmine Pajari flyttade till Thailand 2008 för att lära sig dykning. Sedan dess har hon jobbat med olika projekt inom medier, bland annat för motorprogrammet Start på Nelonen. Nu håller hon på att avsluta sina studier i film och tv vid yrkeshögskolan i Tammerfors vid sidan om sina uppdrag för den finländska radiokanalen Radio Finlandia på Fuengirola.

Stort intresse

Det var de facto i Spanien som bobollen kom in i bilden. I somras började hennes chef Heli Touru på Radio Finlandia prata om att det skulle vara trevligt att introducera nationalgrenen i Spanien.

På hösten började man planera på allvar och nu bär Jasmine Pajari huvudansvaret för arrangemangen av den första officiella Superpesismatchen som någonsin spelats utomlands. Söndagen den 23 april möts Imatran Palloveikot och Sotkamon Jymy på Pabellon Elola-stadion i Fuengirola. Finlands högsta bobollsserie invigs således en vecka tidigare än normalt och kanske synligare än någonsin, åtminstone utanför Finlands gränser. Matchen är samtidigt ett av de officiella evenemangen i Finlands 100-årsfirande.

I Pajaris stab jobbar människor med olika saker, bland annat med att ordna paketresor för de finska Superpesisfansen.

– Ett par hundra matchbiljetter har bokats innan de ens kommit till försäljning, säger Pajari.

Pabellon Elola rymmer cirka 3 000 åskådare.

Första av flera

Uppvuxen i Ekenäs är Pajari absolut ingen inbiten bobollsfantast.

– Jag är nog mer intresserad av annan idrott men mest av allt av motorsport.

Men hon kommer att ha mer med boboll att göra i framtiden eftersom bobollsmatchen i Fuengirola kommer att bli ett årligen återkommande evenemang.

Det passar Pajari mer än väl.

– Jag har alltid drömt om att bo i Ekenäs under sommarhalvåret och utomlands i värmen om vintrarna.

Mer läsning