Tionde Vasan på rekordtid

Nu kan jag ta itu med att hugga ved, det brukar jag aldrig göra före Vasaloppet, säger Mange Lindroos. Bild: Lina Enlund

Ekenäsbon Mange Lindroos kom i måndags hem från Sverige efter att på ny personlig rekordtid ha tagit sig från Sälen till Mora i årets Vasalopp.

Intervju

6 timmar och 25 sekunder tog det för Mange Lindroos att skida Vasaloppet i år. Det var en förbättring med 47 minuter jämfört med hans tidigare personbästa tid.

– Att det gick så pass mycket bättre beror nog på att jag hade fler träningskilometrar bakom mig än tidigare år. Jag hade skidat 1 200–1 300 kilometer innan loppet i år mot 900 i fjol.

Tidigare år ja, det här blev Mange Lindroos tionde Vasalopp och förut har han funderat på och till och med sagt att då han väl åkt sin tionde Vasa så ska han utöka med ytterligare ett nytt lopp. Men det verkar han inte helt inne på längre.

Det kanske får bli tio Vasalopp till i stället. Dessutom så finns det ju så många andra grenar och lopp och dylikt att syssla med. Såsom Fagervik triathlon.

– Det är en skojig grej vi gör ihop med orienterarna inom OK Raseborg.

För orienterar gör han också – 10-mila, Jukolakavlen, FSO- och Nåid-stafetter brukar det bli varje år. Och 25-mannaloppet i Sverige. Och så åker han rullskidor och paddlar. Paddlandet brukar han sköta på stugan under semestern, tidiga morgnar då familjen ännu sover.

– Jag brukar stiga upp samma tid som när jag jobbar … sextiden, och åka ut och paddla ett par timmar.

Att han håller i gång så mycket som han gör är egentligen rena rama medicinen:

– Jag har en ryggskada och läkaren sa för länge sedan åt mig att jag måste hålla i gång för ryggens skull. Skidning är det bästa för min rygg, den är alltid i bäst skick precis efter Vasaloppet.

Men ingen ska tro att en Vasa är lätt som en plätt.

– Den som säger att det är lätt ljuger. Det är långt också. 90 kilometer. Och det går inte alls bara nerför som en del påstår, det finns nog uppförsbackar också.

Nu då Vasaloppet är överstökat kan också ogjort hushållsarbete bli aktuellt.

– Nu kan jag ta itu med att hugga ved, det brukar jag aldrig göra före Vasaloppet. Allt som kan ge skador får vänta tills efter loppet, säger han med glimten i ögat.

Fast först kanske han måste åka ut och se över skidspåren vid Västerby skidcentrum.

Mer läsning