Tillbaka där allting spårade ut

Skidfolket är tillbaka där som allting började och framför allt där allting spårade ut. VM i Lahtis körde på allvar i gång i går och den följande veckan visar vad världseliten på skidor går för.

Men samtidigt är man tillbaka i Lahtis, skådeplatsen för det mörkaste kapitlet i finländsk idrottshistoria. Senast det begav sig år 2001 med VM-skidningar där vet alla hur det slutade. Det började med en dopad finländsk skidåkare, fortsatte med en annan och så kom det fyra till.

Det var illusioner som krossades, legender som föll tungt och läkarväskor som försvann. Men det var också lögner, undanflykter och bedrövliga presskonferenser där få svar gavs. Vissa svar gavs aldrig.

Både skidvärlden och finländsk idrott som helhet skakades då i sina grundvalar och fråga är om man hämtat sig sedan dess. Åtminstone för hemmaskidåkarna är det nu något av upp till bevis. Det borde komma framgång och givetvis medaljer. Ett lyckat VM kunde sedan ge arbetsro för framtiden och kanske avvärja de flesta av de mörka skuggor som ännu kan finnas kvar från 2001.

Det som talar för finländarna är att man har ett förhållandevis starkt manskap, samtidigt som förväntningarna verkar vara något så när realistiska. Också publikmässigt lär det se lovande efter den långa ökenvandring som Lahtis 2001 orsakade.

Men även om det varit lugnare i Finland betyder det ju inte att skidsporten skulle var förskonad från skandaler under senare år heller. Ryssland har redan länge varit på tapeten i mindre smickrande sammanhang och det är heller ingen tvekan om att den skidåkare det i dag talas mest om är en som inte över huvud taget har något att göra i Lahtis. Fallet Therese Johaug var förmodligen det sista som skidsporten behövde.

VM i Lahtis kan – och borde – bli en verklig idrottsfest. Det första kravet är dock att kampen då avgörs i skidspåren, och inte efter att laboratoriesvaren kommit.

Thomas Sundström Nyhetschef