Till svärmors etta

Bild:

Det var i början på 1980-talet. Paul Oxley's Radio hade stigit som en raket på den finländska hithimlen och den första singeln med Another Heartbreak och The Judge and the Jury spelades i radiokanalerna så att öronen blödde på lyssnarna.

På hösten 1981 rev bandet platina när lp:n Living in the Western World såldes i 60 000 exemplar.

Som journaliststuderande och sommarvikarie på VN sändes jag i något skede ut för att intervjua dessa ynglingar. Vi möttes på den tidens hetaste inneställe – i dunklet på diskotek Gnägget i Stallörsparken en vanlig sommardag.

Paul Oxley – som egentligen heter Malcolm Campbell – talade inte svenska. Bara engelska. Det var exotiskt så det förslog. En riktig engelsman i Ekenäs – bara det var hett stoff på 80-talet!

Under åren som gick följde jag till och från med bandets segertåg kors och tvärs över Finland. Till saken hör att jag alltid då och då stött på Paul, han har ju bott i Ekenäs, och i kollegiala sammanhang med basisten Kjell Ekholm som arbetar på Yle.

Den senaste gången jag träffade Paul var i en spårvagn i Helsingfors för något år sedan.

– Jag ska flytta till Helsingfors. Vet du någon som har en ledig bostad, slängde han ur sig.

Ja, det visste jag. Så kom det sig att Paul flyttade in i en lägenhet som ägs av min svärmor.

Och hon var urförtjust.

– Han är en så trevlig ung man, sade hon. Han odlar grönsaker på balkongen!

Så liten är världen och så var cirkeln på något sätt sluten. Han kom till Ekenäs från England och jag från Helsingfors, vi möttes och efter olika förvecklingar strålade vi igen samman 30 år senare i svärmors lägenhet.

Så underligt flätas ibland ödets trådar samman efter ett första möte ...

Kim Isaksson Redaktör för extern opinion och debatt