Tika glittrar genom rutan

Fantastisk resa. Från att ha varit hundratals som aspirerade på att delta i X Factor Finland är två klara för finalen på söndag. Tika Sevón Liljegren från Raseborg är en av dem. Bild: Leif Weckström

På söndag kväll klarnar det om Raseborgstjejen Tika Sevón Liljegren går hela vägen och tar hem segern i årets X Factor Finland.

Från början var de hundratals som ville med i tävlingen. Efter auditioner och uttagningar kvarstod småningom åtta deltagare som fått uppträda i X Factor Finlands direktsända tv-shower.

En av dem är Tika Sevón Liljegren från Raseborg. Hon har gått från klarhet till klarhet i musikprogrammet. Hon har stått där vecka efter vecka – och faktiskt, glittrat glatt rakt genom tv-rutan in i våra vardagsrum.

Hon har en närvaro och glädje som också X Factor-juryns medlemmar flera gånger lyft fram.

– Jag är nog positiv nästan hela tiden. Jag hoppas att jag får behålla min positivitet för alltid, säger Tika.

Till hennes egenskaper hör också bra humor, säger hon.

Har du någon udda förmåga som inte alla känner till?

– Jag kan forma min tunga som en treklöver.

Två kvar i tävlingen

Nu återstår bara två tävlande – Tika Sevón Liljegren möter Hanna-Maaria Tuomela från Esbo i finalen. De gör upp om vinsten nu på söndag.

– Det är jättekul att det gått så här bra, säger Tika.

I den första direktsända tv-spelningen uppträdde hon med Clean Bandits Symphony, i den andra med Bang Bang som framförts av Ariana Grande, Nicki Minaj och Jessie J. Förra veckan tog Tika en rejäl chansning med en riktigt svår låt, Eric Carmens All by Myself från 1975, kanske mer känd i Celine Dions tolkning.

– Då jag var liten hade jag en lista på tre saker som jag ville lära mig. Det var att lära mig franska, lära mig spela saxofon och kunna sjunga All by Myself som Celine Dion.

Saxofon funkar fint, liksom bevisligen att sjunga All by Myself.

– Men franskan löper inte. Å andra sidan kanske jag borde lära mig finska först …

Har du fått gliringar för att du mest talat svenska och engelska i X Factor?

– Inte mycket, och det jag eventuellt får höra skakar jag av mig. För nu är det så här, jag är inte bra på finska för jag har inte behövt finska. Min pappa pratar rikssvenska och i Ekenäs och Karis där jag bott och bor pratas i huvudsak svenska.

Pusselbitarna föll på plats

En väsentlig del av hennes identitet, som inte går att bortse ifrån, är att Tika är adopterad från Nepal. Svenska TV 4 sände hösten 2014 ett program i den populära serien Spårlöst där tittarna fick följa hennes resa tillbaka till födelselandet för att leta efter brodern Bhupal.

I en intervju i VN (22.11.2014) berättade hon att bitarna i hennes livspussel föll på plats då hon fann sin bror – och en hel drös med andra släktingar.

– Att få veta att han lever var en enorm lättnad, sade hon och beskrev mötet med brodern som den lyckligaste stunden i livet.

Måste tacka nej till teater i år

Det har länge stått klart att det är musik Tika vill syssla med och hon har genom åren bland annat kunnat ses på Raseborgs sommarteaters scen.

– Jag hade tänkt vara med i årets uppsättning West Side Story också, men i december i fjol var jag tvungen att tacka nej och hoppa av.

För redan då visste hon att hon hade gått så långt i X Factor att hon gått vidare och skulle uppträda i direktsänd tv.

Tv-tittarna har så under våren kunnat följa henne i totalt sju program på finska MTV 3, varav de två senaste alltså i direktsändning. Det åttonde och sista tv-programmet tror Tika i stort sett kommer följa samma mönster som de två föregående programmen.

– Uppträdanden av oss tävlande varvat med gästartister.

Från Lissabon till inspelningar

Dessutom ska det visas inslag från veckan som gått. Bland annat filmade Tika inslag i centrum av Helsingfors i onsdags. Samma dags morgon hade hon anlänt med flyg från Lissabon.

– Vi var i Lissabon och träffade min coach Saara Aalto, säger Tika.

Saara Aalto å sin sida är ju i Lissabon på grund av en annan sångtävling, Eurovision Song Contest eller Eurovisionsschlagerfinalen. Hon representerar Finland med låten Monsters i den första semifinalen den 8 maj.

Hurdan är Saara Aalto som coach?

– Det har varit jättebra att ha henne som coach. Hon har verkligen tagit sig tid för mig. Bland annat har jag haft en sånglektion med henne. Hon har också pratat med mig om hur man ska förhålla sig till sociala medier, att man ska ta det chill, inte läsa allt och inte ta illa vid sig av sådant man läser.

Supportrar hejar i Ekenäs

På söndag då X Factor Finland avgörs kommer Tika att ha sina närmaste med i Angel Films studio varifrån showen sänds, precis som under de tidigare sändningarna.

Den som vill vara "nästan med" under finalen kan ta sig till kulturhuset Karelia i Ekenäs på söndag kväll. Klockan 19 öppnas dörrarna till supporterstudion och klockan 19.30 börjar tv-sändningen på MTV 3. Det är stadsutvecklingsavdelningen i Raseborg som arrangerar evenemanget på Karelia.

Den 9 maj håller Tika en tackkonsert på Karelia, biljetter till den fås i Luckan eller på netticket.fi. Konserten börjar klockan 19 och som konferencier fungerar Kjell Ekholm.

Profil

Namn: Tika Sevón Liljegren.

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma, pappa och pojkvän.

Bor: I Karis.

Aktuell: Som en av finalisterna i musikprogrammet X Factor Finland på MTV 3.

Läser: Helst deckare, just nu Jo Nesbøs Törst. Gillar också böcker av Kepler, Läckberg och Sarenbrant.

Favoritmat: Allt utländskt, exempelvis sushi.