Tika är tacksam för allt stöd

Vann. Tika Sevón Liljegren, uppvuxen i Ekenäs och bosatt i Karis, är segraren v X Factor Finland 2018.Bild:

Tika Sevón Liljegren från Raseborg tog hem segern i X Factor Finland. Sin vana trogen glänste hon i söndagens direktsända final. Nu väntar ett skivkontrakt med skivbolaget Sony Music Entertainment.

Tika Sevón Liljegren är vinnaren av X Factor Finland 2018. Hon röstades fram till segern via en telefonomröstning efter två fina nummer.

– Jag är så tacksam för alla röster jag fått, för alla fina meddelanden och för allt stöd. Det är hur tufft som helst ju, hur stöttande alla varit, säger Tika.

Hon är också tacksam över sina föräldrars stöd:

– De har aldrig ifrågasatt mitt val att satsa på musiken. De var med under finalen och är jättestolta över att jag vann.

Hemstaden Raseborg visade sitt stöd genom att ordna en tävlingsstudio i kulturhuset Karelia i Tikas barndomsstad Ekenäs i söndags. Fans och vänner kunde tillsammans följa med den direktsända tv-finalen på storskärm.

Konsert i Ekenäs i morgon

Natten mellan söndag och måndag blev kort, endast fyra timmar sömn hann Tika med innan det var dags för intervjuer med både press och radio i morse.

– Vi firade nog i studion efter finalen, men jag tog det rätt lugnt för jag ska ägna de närmaste dagarna åt att träna med mitt band inför tackkonserten på Karelia på onsdag.

Tika har en hel del uppträdanden inprickade i kalendern utöver giget på Karelia – bland annat nämner hon att hon ska sjunga på Kanontians uppföljarlopp Damernas egen tia i juni och på Pridefestivalen i september. Från Ekenäs centrumförening meddelar man att Tika öppnar årets första kvällstorg i Stallörsparken den 5 juni.

Modig utmaning i finalen

Som första nummer i söndagens final uppträdde Tika med låten Täydellinen elämä i en duett med en av coacherna, Suvi Teräsniska.

– Vi hade valt finallåtarna tillsammans med min coach Saara Aalto och produktionsteamet bakom X Factor, säger Tika.

Hon berättar att man funderade en hel del på hur man skulle kunna ta showen ett steg vidare och toppa Tikas briljanta och rosade tolkning av All by Myself. Låten är skriven av Eric Carmen, men mer känd i Celine Dions tappning.

Ett sätt att ta showen till en ny nivå var en modig satsning – att sjunga på majoritetsbefolkningens språk. Tika talar nämligen inte mycket finska själv, men ville ändå anta utmaningen och sjunga en låt på finska i den direktsända finalen. Hon tillstår att nerverna var på ytan.

– Jag förstår ju textens innebörd, men inte ordagrant vad orden betyder. Ännu i torsdags behövde jag texten på ett papper för att klara av att sjunga den.

Tikas tolkning av sitt andra låtval för kvällen, Sias Alive, kan närmast beskrivas som magisk, hon ägde låten totalt från första till sista rad.

Den andra X Factor-finalisten Hanna-Maaria Tuomela sjöng Ytimeen i en duett med Reino Nordin och som andra låt Aviciis Addicted To You.

Skivkontrakt med Sony

Utöver att Tikas konsertkalender förmodligen kommer att fyllas väl och på kort tid kommer hon framöver också tillbringa tid i en inspelningsstudio. I vinsten av X Factor Finland ingår skivkontrakt med Sony Music Entertainment.

Det är helt öppet hurdana låtar Tika kommer att spela in, men hennes favoritgenre är klar:

– Rock och soul! Jag skriver egna låtar också, men har inte spelat in något eget ännu, säger Tika och erkänner att det förstås skulle vara roligt att få med egna låtar på skivan.

Backup-planen klar

Även om Tika har allt stöd i världen hos vänner, pojkvän och föräldrar och även har skivkontraktet att luta sig mot, så är det här en tjej med fötterna på jorden.

– Jag har en backup-plan. Jag blev färdig med min utbildning till byggnadsmålare i fjol somras. Det är väldigt terapeutiskt att måla, man hinner tänka mycket. Jag har ändå inte jobbat som målare efter min examen utan jobbar i S-markets kassa i Karis och det tänker jag fortsätta med så mycket jag kan.