Tidsbilder öppnar 1970-talet

Symboliskt. En trappa som är historiskt betydelsefullt för de flesta som var unga på 1960- och 1970-talen. Bild:

Fina tidsbilder och vyer från ett Helsingfors som visserligen har förändrats, men samtidigt har kvar sin kärna, visas i Zebra.

Utställning: Helsinki In My Mind

Fotograf: Kari Hakli

Tid: 24.3–28.4.2017

Öppet: ti-fre kl 12-18 | lö kl 11-14

Plats: Galleri Zebra, Fokushuset i Karis

Zebra visar en utställning som man önskar att i synnerhet skolorna nappar på. Den ger insyn i vår samtidshistoria och bjuder på härliga stämningar från Helsingfors.

För den som i likhet med mig är född på 1950-talet känns 1970-talet inte alls avlägset. Det var då "allting hände" och ungdoms- och fredsrörelsen från slutet av 1960-talet omsattes i handling. I allt från frisyrer till klädstil banades nya vägar, för att inte tala om sättet att tänka. Globala frågor blev viktiga för de unga, världen vidgades.

Väcker minnen

Även om Kari Haklis utställning Helsinki In My Mind inte specifikt handlar om just detta, väcker tidsbilderna tankar om vad 1970-talet innebar. Stor igenkänningsfaktor finns för mig personligen i ett foto av ett gäng ungdomar som sitter och halvligger på en gräsplan, men också bilderna av Helsingfors som det såg ut när vi var unga.

Bilmodellerna, kläderna, trafiken, husen – allting är välfångat i stora bilder i svartvitt, ofta också panoramabilder som visar stadens puls. Färgbilder fyller två av de mindre rummen. I dem har han fångat vattenblänk från gator, värmande ljus som strömmar ut från fönstren och andra stämningsfulla element.

Digitaliserar arkiv

Haklis karriär som fotograf handlar dels om dokumentation av teaterpjäser, dels dokumentation av arkitektur, såväl för museiverket som privata aktörer. Det var efter att han vid sekelskiftet blev förtidspensionerad och började studera bildbehandling som han på heltid började ägna sig och detta. Nu digitaliserar han ett omfattande arkiv av gamla negativ.

För Zebra-utställningen, samt fotoboken Helsinki In My Mind mielessäin samlade han material från uppdrag han gjort för Helsingfors stadsmuseum från 1960-talet fram till 1980-talet. Tyngdpunkten ligger på iakttagelser av människor i stadsmiljön, men också bilder där arkitekturen är i förgrunden.

Marit Lundström

Mer läsning