Tibar tar över SIF-damerna

Träanre. Taavi Tibar tar över tränarskapet för Sjundeå IF:s damer. Boris Tjachovskij fortsätter som lagtes andra tränare Bild: Thomas Sundström

Sjundeå IF byter tränare för sitt FM-serielag i damhandboll. Taavi Tibar tar över efter Harry Wikström.

Sjundeå IF kom i år in på en sjätte plats i FM-serien efter att ha blivit tvåa i den nedre slutserien, men fick sedan ge sig med 2–0 i matcher mot BK-46 i kvartsfinalerna. Det blev samtidigt de sista med Harry Wikström vid SIF-rodret – hans kontrakt som SIF-tränare förlängs inte efter den här säsongen.

– Det här var ett tufft beslut att ta. Harry har jobbat hårt för det här laget och skulle ha varit beredd att fortsätta, men samtidigt hade vi en ganska turbulent säsong och det kändes nu som om det var dags att ta ett steg vidare, säger Susanne Ekström som är ordförande för Sjundeå IF.

Samtidigt har man också en efterträdare klar. På måndagen presenterades Taavi Tibar som ny SIF-tränare.

– Vi tror att det här blir en bra lösning. Taavi har redan tidigare jobbat inom föreningen, och har visat ett stort intresse för att arbeta för den, säger Ekström.

Bort från planen

Tibar har tidigare fungerat som juniortränaren inom föreningen och samtidigt spelat för herrlaget i ligan. Nu väljer han att fokusera på att träna damlaget.

– Jag har redan under många år fungerat som tränare, och det har varit klart att jag vill satsa på det. Jag ser det här som ett bra steg i min karriär, sade Tibar som fungerat som tränare i Estland, Finland och Norge.

Hittills har Tibar kombinerat tränarskapet med det egna spelande. Nu sker det dock en klar förändring.

– Damlager går först. Jag hade redan tänkt sluta spela helt, men vi får se vad som händer. Men det är tränarbiten jag vill satsa på, säger Tibar.

Viktig pusselbit

För SIF föll nu en viktig pusselbit på sin plats. På spelarsidan räknar Susanne Ekström med att lagets stomme fortsätter och därtill förhandlar man med årets förstärkningar Valeria Kirillova och Dariia Kagenets.

– Vi har fortsättningsvis ett mycket ungt lag och det visade den gångna säsongen. Hösten var tuff, men när vi sedan fick med också Dariia lyfte hela laget och det var ju inte så långt ifrån att vi skulle ha slagit ut BK i kvartsfinalerna. Och det är klart att man behöver äldre spelare också, det handlar ju ändå om en damserie, säger Ekström.

Nya roller

Nu tar man siktet på nästa säsong och med en ny tränare vid rodret. Till sin hjälp får Taavi Tibar Boris Tjachovskij, som också under den gångna säsongen fungerade som andra tränare för laget, medan Maria Söderholm blir ny fystränare.

– Det känns roligt att fortsätta med damlaget, jag har varit med så länge så det kändes ganska naturligt, säger Tjachovskij,

– Allting gick ganska snabbt när den här frågan dök upp så jag har inte hunnit tänka så mycket efter ännu. Men jag ser fram mot det här, och det skall bli mycket intressant, säger SIF:s nya damtränare Taavi Tibar.