THL: 390 nya coronafall i Finland

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 390 nya fall av coronasmitta på måndagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

390 personer har smittats av coronaviruset i Finland under det senaste dygnet.

Totalt 390 nya fall av covid-19 (som orsakas av coronaviruset) har registrerats i Finland under det senaste dygnet. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL) på måndagen.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, är drygt 100 för de senaste 14 dygnen. Motsvarande siffra för de föregående två veckorna är 94. Incidensen är 207 i Nyland, 185 i Satakunta, 140 i Vasa sjukvårdsdistrikt och 117 i Egentliga Finland.

Sammanlagt har 54 132 personer bekräftats smittade i Finland sedan pandemin började för ett drygt år sedan.

Uppgifterna om dödsfall och patienter som vårdas på sjukhus har inte uppdaterats sedan fredagen. Enligt siffrorna har totalt 726 dödsfall med koppling till viruset rapporterats. 141 personer vårdas på sjukhus på grund av covid-19.

Bland de smittade har totalt 524 fall konstaterats vara av de mer smittsamma varianterna.Enligt söndagens siffror har 287 998 personer fått åtminstone sin första dos vaccin mot coronaviruset.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.