THL: 197 nya coronavirusfall

Nästan 27 procent av Finlands befolkning har fått åtminstone en vaccindos. Bild: Catariina Salo/SPT

Åtminstone 1 480 136 finländare har fått sin första dos coronavaccin.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapporterar om 197 nya coronafall i Finland på söndagen. Det innebär att sammanlagt 85 804 personer i landet testats positivt sedan pandemins början för ungefär ett år sedan.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu 68. I går var incidensen 71.

Under de föregående 14 dagarna har incidensen varit 115. Högst är den i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt med 116 därefter kommer Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Åland med incidenser på 113. I Vasa sjukvårdsdistrikt ligger man på söndagen på siffran 10.

Enligt fredagens uppgifter har 903 personer dött på grund av coronaviruset i Finland. På sjukhus i landet vårdas enligt fredagens siffror 132 coronapatienter. Av dem behöver 31 intensivvård.

Hittills har nästan 27 procent av Finlands befolkning fått åtminstone en dos cornavaccin.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.