Varför tvätta taket?

Vi tvättar: tegeltak, plåttak och minerittak.

+ Det lönar sig absolut att ta hand om ditt tak! Det förlänger livslängden och ger ett lyft.

+ Lavar fräter hål i taktegel. De lever på kalken i teglen och hålen kan bli riktigt stora.

+ Gröna alger på plåttak är inte farligt i sig men efter en tid börjar det växa lavar på algerna och de fräter sönder ditt tak.

+ Tegeltak tvättas, målas och behandlas med alg-och mögelspärr och silanimpregnering.

+ Tvätta inte ditt tegeltak själv! Det blir poröst när det tvättas och blir då ett ypperligt underlag för alger att växa och måste därför behandlas. Vanliga konsumenter får inte köpa behandlingsmedel.

+ Vi garanterar att taken håller sig rena i fem år tack vare alg- och mögelspärren men det växer nog inget på dem på 8-10 år.

+ I taktvätten ingår sköljning av rännor och stup och så städar vi givetvis efter oss!

+ Det går åt cirka fem till sju kubik vatten att tvätta ett vanligt tak. Ingen el behövs eftersom trycktvätten är bränsledriven.

+ Vi värnar om naturen och använder enbart ekologiskt säkra produkter.

+ Priset kommer vi överens om på plats. Faktorer som inverkar är takets skick, lutning och storlek och behövs det lift. Vädret bestämmer tidtabellen, inte dagen. Är det sol på en söndag dyker vi upp bara det inte stör uppdragsgivaren.

+ Du får hushållsavdrag för arbetet!

Uudenmaan painepesu

www.uudenmaanpainepesu.fi

www.facebook.com/painepesu/

050-5767687

info@uudenmaanpainepesu.fi

Detta har hänt. År 2015 stod Niklas Westerlund, idag 24 år, vid ett vägskäl. Det var dags att avsluta sin framgångsrika trettonåriga kartingkarriär på proffsnivå på grund av ekonomiska orsaker och svårigheten att få sponsorer. Dessutom var han nybliven merkonom och företagandet lockade. Pappa Stefan Westerlund, som fungerat som hans mekaniker under kartingstiden, har också lång erfarenhet både av företagande och taktvätt. Far och son bestämmer sig för att grunda eget, med Niklas som vd såklart. Uudenmaan Painepesu har fötts.

Förra taktvättningssäsongen som företagare gick över förväntan för far och son Westerlund. De är väldigt omtyckta och tacksamma över uppmärksamheten de fått.

- Vi har alltid blivit så bra mottagna men vi blir ändå alltid lika positivt överraskade då kunderna bjuder på kaffe på verandan. Sådant händer faktiskt inte i alla branscher. Det känns fint, säger Stefan.

95 procent av kunderna är svenskspråkiga och många har läst om dem i HBL.

- Vi känner oss ju väldigt hemma att få jobba på svenska men inte är finskan något problem heller. Många finskspråkiga kunder är grannar som kommit och frågat om oss medan vi jobbar eller efter att vi utfört ett uppdrag, berättar Niklas.

De har tvättat allt från små båtskjul till palats och uppdragen har sträckt sig från Borgå i östra Nyland ända till Hangö och Kimitoön i väster.

- Hittills har vi inte fått ett enda klagomål eller ett negativt ord och vi tänker förstås fortsätta så, säger Stefan.

Vilka är förväntningarna inför säsongen?

- Att den blir lika kiva som senast och att vi har jobb så gott som varje dag, säger Niklas entusiastiskt.

Idel goda rekommendationer

Djungeltelegrafen har varit guld värd för Westerlunds. Om man sköter sitt jobb och håller sitt ord så finns det gott om nöjda kunder som är beredda att gå i god för en. För far och son Westerlunds del var det inga problem med att hitta nöjda kunder. Tvärtom.

Kenneth Ax på Brändö är mer än nöjd med tvätt samt alg- och mögelimpregneringen som gjordes på familjens tegeltak ifjol.

- De skötte väl sin uppgift och vi behövde inte ens vara på plats förra sommaren då de fixade taket!

Familjens hus har tegeltak med en del från 1930-talet och en från 1950-talet.

- Jag vet inte riktigt historien men 1930-talssidan hade väldigt mycket mossa. Jag hade själv lite putsat men taket var nog i dåligt skick så det var ett snabbt och lätt beslut. Prissättningen var okej och jag tyckte genast att de var bra typer att lita på. Jag bad dem lova att de inte är de dyraste och det var de heller inte, säger Kenneth med ett skratt.

Efter tvätt och behandling ser taket enhetligt och fint ut trots att det består av två delar byggda i olika skeden. Kenneth fru hade läst de redan legendariska artiklarna i HBL om Westerlunds och ringde upp.

- Jag kan varmt rekommendera dem! Varför? För att de är bra och inte de dyraste. Speciellt deras sätt väckte förtroende. De vet vad de gör och är bra och ärliga killar. Vi tittade på taket och de berättade vad de gjort tidigare. Jag kunde genast säga okej. Finlandssvenskan inger förtroende. Och som sagt vi var inte alls på plats då arbetet utfördes, det tog en och en halv dag att fixa och de hade till och med städat efter sig! Hyggliga killar, avrundar Kenneth Ax.

Också Per-Olof Eriksson i Borgå som fick sitt bruna tegeltak från 1988 både tvättat och målat kan varmt rekommendera far och son Westerlund.

- Det blev fint, bättre än nytt! Grannen hade gjort det först så gick jag och prata med dem, säger Per-Olof.

Det är inte bara egnahemshus som Westerlunds tvättat. En nöjd kund på Sommaröarna i Esbo fick sitt bastutak renoverat, tvättat och målat.

- Min hustru och Stefans mamma är i samma syförening. Sen såg jag deras annons i HBL och saken var klar, säger Sommarö-kunden som fördrar att vara anonym.

Bastutaket, som är på den nöjda kundens sommarställe, var byggt kring 1947 och illa däran med trasiga tegel. Om Stefan och Niklas inte fick det i skick så måste det helt förnyas.

- Svärfar hade en gång en lokal kille som putsade bort mossan med stålborste och visst är det gjort flera gånger sedan dess. Men jag träffade Stefan över kopp kaffe och han menade att de nog kan rädda taket. Och det gjorde de!

Till all lycka fanns det tegel kvar i lager att lappa med.

- De reparerade, tvättade, målade och allt som hör till. Det tog två veckor allt som allt men det störde inte. De gjorde det under den utsatta tiden med vädrets makter på sin sida.

- Igår var jag och titta på det och det ser jättebra ut! Enda är att de nya oanvända teglen är lite glansigare än de gamla men det stör ju ingen. Givetvis rekommenderar jag killarna!

Men vad gör en taktvättare på vintern?

Allt annat än tvättar tak. Niklas har kört lastbil, främst snö och sten, i huvudstadsregionen. Medan pappa Stefan bland annat kört runt bland husbolag som plågats av graffiti och erbjudit att tvätta bort det.

- Fasader, uppfarter och gårdstenar är ju också något som vi tvättar och putsar. Jag rappar också fasader och har jobbat med det i över 20 år. Vi har också tagit hand om några båtar, berättar Stefan.

Taktvättningssäsongen har alltså kört igång. Taken kan tvättas och behandlas så fort det blivit plusgrader dygnet runt. Tvätten kan förstås göras även vid regn men impregneringen måste ha vädrets makter på sin sida.

Niklas, är det många som frågar om din kartingkarriär?

- Många frågar jo och nog kör jag ju ännu gärna som hobby men tävlar inte. Just nu trivs jag väldigt bra som företagare. Vi har egna tidtabeller och visst styrs vi av vädret men jobbet känns inte som jobb, säger Niklas med ett leende.