The Freez vågar vara annorlunda

Tillsammans. Josefina Saarinen, Ellinor Kevin, Sofie Rosström, Alexandra Lundin och Ebba Lundström från Ekenäs vet att samarbete är nyckeln till framgång. Bild: Elsa Kemppainen

– Man måste våga vara annorlunda, som Lordi i Eurovisionen. Den starka gemenskapen driver Ekenäsbandet The Freez som deltar i tävlingen MGP om en dryg vecka.

En knapp vecka till final är Ekenäsbandet The Freez ännu så lugna som förtonårsflickor kan bli. Ellinor Kevin, som hade trott att tävlingen ligger någonstans lång borta i framtiden, blev häpen när hon märkte hur tiden rusar.

– Oj då, tänkte jag bara.

Den 23 september lär det bli en del andningsövningar i Bölebunkern när det nalkas MGP. "Andas in, andas ut" lyder Alexandra Lundins råd. Att ta det lugnt och inte låta nervositeten bygga upp alltför mycket, men ändå lite för att inte gå miste om den där adrenalinkicken, är a och o.

– Det är bra att vara lite nervös, det hör till, säger Sofie Rosström.

Starka tillsammans

Bandmedlemmarna har tillsammans skrivit den rockiga låten Lys upp – att skriva själv är ett kriterium för att få medverka i Melodi grand prix. Bakom låten finns en speciell historia, den föddes nämligen ur en liten gul bok med ordspråk på engelska. Bandet plöjde igenom boken och plockade ut uttryck de gillade och pusslade ihop dem till en låttext om att vara stark.

Här krävdes givetvis en del kompromisser, men så är också en av bandets styrkor att alla lyssnar på varandra.

– Låten handlar om att vi är starka tillsammans, säger Josefina Saarinen.

Samtidigt är det viktigt att var och en vågar vara sig själv. Det är inte alltid helt lätt i en värld som ibland kan kännas full av krav och förväntningar på att passa in. Men här är alla bra på sitt eget sätt, och tillsammans blir bra ännu bättre.

En bidrar med den nyktra analysen medan en annan alltid har ett skämt på lager och en tredje är den som håller humöret uppe. En fjärde ser till att massera tinningarna ofta så att de goda idéerna inte sinar i en hjärna som blir för kall.

– Alla har något bra att bidra med, säger Ebba Lundström.

I låten kan den som vill läsa in ett feministiskt budskap: att våga stiga fram, ta plats och ha kul som den man är, och att stå upp för varandra också när omvärlden känns orättvis.

– Man ska inte låta någon trycka ner en, säger Sofie Rosström.

MGP:s egen Lordi

För att vinna måste man givetvis vara bra på det man gör, men att sticka ut ur mängden är också viktigt. Av de tio finalisterna är The Freez det enda bandet – olikheten kan vara ett trumfkort.

– Man måste våga vara annorlunda, som Lordi i Eurovisionen.

Alla i bandet har sysslat med musik under en stor del av sina liv, och inte heller en framtid inom musiken känns omöjlig för de unga talangerna.

– Det skulle vara roligt men kommer antagligen inte att lyckas, säger Alexandra Lundin.

– Det är inte lätt att livnära sig som konstnär.

Inte lätt, men inte heller omöjligt. Som tur är har flickorna ännu många år på sig tills det gäller att försörja sig, och till dess är huvudsaken att ha det kul. Men redan nu står det klart att man inte kan lägga alla ägg i samma korg i dagens föränderliga värld.

– Man måste ha en back up-plan, säger Ellinor Kevin.

The Freez består av Alexandra Lundin, 12, Ebba Lundström, 12, Ellinor Kevin, 12, Josefina Saarinen, 12, Sofie Rosström,11, alla från Ekenäs. Deltar med låten Lys upp.

I finalen den 23 september deltar även Rasmus Ekholm från Esbo, Silvia Kela från Helsingfors, Hugo Käld från Kronoby, Elin Laihorinne från Pedersöre, Elvira Nyrönen från Jakobstad, Smilla Pävall från Mariehamn, Michelle Sarström från Lappträsk, Asta Sharma från Vasa och Alvar Svartsjö från Åbo.

Mer läsning