Testat: Toroidions koncept är fungerande och energisnålt

Pasi Pennanen förevisar Toroidion i verkstaden i Raseborg. Bild: Arkiv/Lina Enlund

Oberoende laboratorietester har visat att Toroidions elmotorer är energisnålare än övriga på marknaden och att drivlinan fungerar, rapporterar tidningen Tekniikka & Talous i dag.

Superelbilskonceptet Toroidion introducerades för två år sedan och skapade något av en hajp världen över och lockade investerare även lokalt. Sedan dess har bilen som kallas 1MW Concept testats både på bana och i laboratorium.

Utifrån provkörningarna på bana har det visat sig att bilen förbrukar väldigt lite energi: I häftigare körning är förbrukningen bara 9,99 kWh/100 km.

Nu har elmotorernas energiförbrukning och drivlinans funktionalitet bekräftats i Etteplans oberoende laboratorium i Esbo.

– Enligt testerna är redan den första konceptversionen av vår elmotor och dess elsystem ett fungerande paket, säger vd Pasi Pennanen till Tekniikka & Talous.

– Vår bil hade med samma energimängd en betydligt större räckvidd än andra elbilar på marknaden fast förbrukningen och kraftöverföringen ännu inte är fulländad, konstaterar Pennanen.